Gezin

De opvoedkwestie: 'Is het ongezellig dat ik vroeg naar bed ga?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Is het ongezellig dat ik vroeg naar bed ga?'
RTL

Charlotte en haar man hebben een tweeling van drie jaar oud. De zorg voor haar kinderen in combinatie met werk en huishouden valt Charlotte zwaar. Daarom gaat ze vroeg naar bed, tot ongenoegen van haar man. 

Haar twee zoons kletsen, stoeien en spelen samen heel wat af. Erg leuk en gezellig, maar ook ontzettend druk, zegt Charlotte: "Ik ben vaak uitgeblust na een dag zorgen, corrigeren én werk. Vaak duik ik mijn bed in zodra de jongens op één oor liggen. Mijn partner vindt dat erg ongezellig. Hij wil dan nog beneden met mij wat drinken en tv kijken. Dat snap ik wel, maar ik snak 's avonds naar rust. Tegelijk wil ik wel tijd met mijn man doorbrengen en in onze relatie blijven investeren. Hoe gaan we hiermee om?"

De opvoedkwestie: 'Geef ik mijn dochtertje te weinig aandacht?'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Geef ik mijn dochtertje te weinig aandacht?'

Over de beruchte tropenjaren worden soms grappen gemaakt, maar door het slaapgebrek, zorg voor de kinderen en weinig tijd voor jezelf is het echt hard werken, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Ondanks die drukte blijft het belangrijk om ervoor te zorgen dat je aandacht houdt voor elkaar. Zodat je meer bent dan alleen ouders en ook kijkt naar wat jullie verbindt als partners."

"Ouders willen hun kind vaak het allerbeste geven. Maar voor jezelf en je relatie zorgen, is minstens zo belangrijk. Ruzies vormen niet de grootste bedreiging in een partnerrelatie, maar juist het missen van de verbondenheid met de ander. Het is goed om je rust te pakken, maar het is ook heel waardevol om samen een balans te vinden in hoe je het als stel gezellig houdt."

'Geef eens een extra lange knuffel of zeg iets liefs tegen je partner'

Het klinkt niet heel sexy, maar plan de avonden samen, adviseert Waanders: "Dat is misschien minder ‘spannend’, maar wel effectief. Ga in gesprek over wat jullie wensen zijn voor zo'n avond. Hoe vaak willen jullie samen zijn? Wat willen jullie dan doen? Kijk naar welke middenweg jullie kunnen vinden. Start bijvoorbeeld met twee avonden per week even samen iets doen nadat de jongens op bed liggen."

"Maak hier vaste momenten van. Hoe voorspelbaarder, hoe groter de kans dat je je aan deze afspraak houdt. Onthoud dat qualitytime samen geen tijdrovende klus hoeft te zijn. Geef in plaats van die routinematige ik-ben-thuis-kus een extra lange knuffel of zeg iets liefs tegen je partner. En plan ’s avonds bijvoorbeeld een kwartier zonder telefoon voor een gesprek over andere onderwerpen dan de kinderen."

Ook is het volgens Waanders slim om te kijken naar de oorzaak van de vermoeidheid: "Waarschijnlijk kun je hier winst behalen door bepaalde dingen anders te doen, vaker hulp te vragen of vaker tijd voor jezelf te nemen, zodat je ook meer energie krijgt en minder uitgeblust raakt."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieRelatieLiefde