Entertainment

Aydin C. mag worden uitgeleverd aan Canada voor zaak Amanda Todd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Illustratie Felix GuérainAydin C. mag worden uitgeleverd aan Canada voor zaak Amanda Todd
RTL

Aydin C., die bekend werd omdat hij het 15-jarige Canadese meisje Amanda Todd tot zelfmoord zou hebben gedreven, mag worden uitgeleverd aan Canada. Dat heeft de Hoge Raad besloten.

Daarmee bevestigt de Hoge Raad het besluit van de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam, die in juni vorig jaar instemde met de uitlevering. C. ging daartegen in beroep. Uiteindelijk beslist de minister van Veiligheid en Justitie of C. definitief naar Canada kan gaan voor zijn proces. 

ZIE OOK: Moeder Amanda Todd 'kan geen straf verzinnen'

C. werd op 16 maart veroordeeld tot tien jaar en acht maanden cel voor het afpersen en aanranden van tientallen meisjes en mannen. Dat was de maximale straf die hij kon krijgen.

'Verbijsterend gedrag'

De rechtbank noemde het gedrag van C. bij de uitspraak 'verbijsterend'. "Vanwege de verwoestende gevolgen die zijn handelen heeft op het jonge leven van de meisjes en omdat de rechtbank vreest dat C. nieuwe ernstige delicten zal plegen als hij vrijkomt, legt de rechtbank hem de maximale gevangenisstraf op."

C. werkte niet mee aan psychiatrisch onderzoek. Een stoornis kon daarom niet worden vastgesteld. Daarom kon hem geen tbs worden opgelegd.

Moeder Amanda Todd: 'Medelijden met mensen die anderen moeten kwetsen'

Lees meer over
Aydin C.Hoge RaadRechtszaak