Ajax wipt Feyenoord uit bekertoernooi na tumultueus duel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / EditorialAjax wipt Feyenoord uit bekertoernooi na tumultueus duel
RTL

Na een duel vol strijd heeft Ajax in de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker afgerekend met aartsrivaal Feyenoord. De wedstrijd moest tweemaal worden stilgelegd vanwege ernstige incidenten op de tribune. Daarbij raakte Ajacied Davy Klaassen aan zijn hoofd gewond door een voorwerp dat van de tribune werd gegooid.

Kort na hervatting van de wedstrijd in de Kuip moest de aangeslagen Klaassen het veld alsnog verlaten. Hij had zelf in de 51ste minuut gezorgd voor wat uiteindelijk het winnende doelpunt zou blijken.

Het was zijn ploeggenoot Dusan Tadic die in de 14de minuut de openingstreffer had gemaakt na een fout in de verdedigingslinie van Feyenoord. In de extra tijd van de eerste helft trok Feyenoord-spits Santiago Giménez met een kopbal de stand gelijk: 1-1.

Ajax knokt zich naar bekerfinale in tijdelijk gestaakt duel

Al na 21 seconden moest de wedstrijd voor de eerste maal worden stilgelegd vanwege zware rookontwikkeling door vuurwerk achter een van de tribunes. In de 62ste minuut blies scheidsrechter Lindhout opnieuw af, ditmaal omdat Klaassen was getroffen door waarschijnlijk een aansteker die vanuit het publiek was gegooid. De politie in het stadion hield vanwege het incident een 32-jarige man aan uit Roelofarendsveen.

Tweede persoon aangehouden

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb liet later aan omroep Rijnmond weten dat ook een tweede persoon is aangehouden. Het gaat om de persoon die zwaar vuurwerk had afgestoken.

"Hij probeerde nog te ontsnappen aan de politie en is achterin bij de wc's aangehouden", zei Aboutaleb, die bij de wedstrijd aanwezig was en er een 'nare bijsmaak' aan had overgehouden.

'Dit heeft niets meer met voetbal te maken'

Aboutaleb was niet de enige. Ook Feyenoord-trainer Arne Slot baalde. Hij wilde na de nederlaag eigenlijk niet meer over de wedstrijd zelf praten. "Want dit heeft bijna niets meer met voetbal te maken", zei Slot over het incident waarbij Klaassen werd getroffen.

Supportersvereniging FSV De Feijenoorder wilde na afloop van de wedstrijd 'nadrukkelijk afstand nemen van het belachelijke gedrag van enkele mensen'.

Veiligheid spelers

Trainer John Heitinga van Ajax zei dat de wedstrijd werd uitgespeeld omdat zijn spelers dat wilden. "Voor mij was het belangrijkste hoe het met Davy ging. Kon hij verder of niet?", zei Heitinga over het incident. "En verder ging het om de veiligheid van de spelers. Die kon gegarandeerd worden. De spelers wilden de wedstrijd afmaken."

De KNVB had eerder al laten weten het 'krankzinnig' te vinden dat spelers op het veld niet veilig zijn.

Op 30 april keert Ajax opnieuw terug in De Kuip, ditmaal voor de finale tegen PSV. De Eindhovenaren versloegen gisteren de amateurclub Spakenburg.