RTL Wonen

Fabel of feit? Houden citronellakaarsen muggen wel echt op afstand?

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStockFabel of feit? Houden citronellakaarsen muggen wel echt op afstand?
RTL

Zomer associeer je waarschijnlijk met warmte, lange avonden buiten én jawel: muggen. Nu zijn er verschillende trucjes in te zetten om de steekbeesten op afstand te houden, met de citronellakaars als bekendste hulpmiddel. Maar… werkt die eigenlijk wel écht?

Dat de geur van een citronellakaars je direct in zomerse sferen brengt, dat staat vast. Maar eerlijk is eerlijk, daar koop je ze natuurlijk niet voor. Ze zijn immers bedoeld om muggen op afstand te houden. En oh ja, natuurlijk ook voor wat extra sfeer op je balkon, terras of veranda tijdens die lange, zomerse avonden buiten. Toch is het niet heel gek als je soms je twijfels hebt over het nut van de kaarsen, want ze werken lang niet zo goed als ze doen beloven.

Dit verrassende goedje werkt perfect tegen jeukende muggenbulten
Lees ook

Dit verrassende goedje werkt perfect tegen jeukende muggenbulten

Citronellakaars is een fabeltje

Citronellakaarsen – oftewel doodgewone kaarsen waar citronella aan toegevoegd is – geeft dan wel een sterke geur af, maar daar trekken muggen zich helaas niets van aan. Het blijkt namelijk slechts een mythe te zijn dat muggen een hekel hebben aan citronella. Uit onderzoek (Journal of Insect Science, 2017) blijkt dat de citronellakaarsen dan ook totaal niet bijdragen aan het weren van de insecten.

Wat werkt dan wel?

Het beste kun je jezelf insmeren met DEET, want daar hebben muggen wél een bloedhekel aan. Maar let op, de ene anti-muggenspray is de andere niet. Er bestaan namelijk heel wat anti-muggensprays, maar het is voornamelijk belangrijk dat het de juiste bestanddelen bevat. DEET dus. Een alternatief voor DEET is een spray op basis van citroen eucalyptus olie. Zowel DEET als de olie met citroen eucalyptus werken tot een afstand van 1 meter en kunnen de kans op muggenaanvallen met 60% verminderen.

Geen zin om jezelf in te smeren, of heb je deze middeltjes niet bij de hand? Dan bestaat er nog twee andere redmiddelen, waaronder wind. Muggen kunnen namelijk niet tegen de wind in vliegen, waardoor ze je ook niet kunnen prikken. Zet die ventilator dus vooral op een tactische plek. Zo sla je twee muggen in één klap: verkoeling én een mugvrije nacht. Tot slot hebben we ook nog de muggenstekker. Een veelbelovend apparaatje dat muggen muggen écht weert. De stekker is een tijdje van de markt gehaald om gezondheidsredenen, maar is nu weer terug. Hoe dat zit lees je hier

Fotocredits

Headerfoto: iStock

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Mug