In oudste veilinghuis ter wereld

Doe die Billy nog niet weg: tweedehands Ikea-meubels voor veel geld geveild

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPDoe die Billy nog niet weg: tweedehands Ikea-meubels voor veel geld geveild
RTL

Heb je thuis nog een oude bank van Ikea, of staat die Billy-boekenkast stof te verzamelen op je rommelkamer? Wacht met weggooien, want je kan er zomaar een mooi prijsje voor ontvangen. Op een veiling in Stockholm brachten 122 tweedehands Ikea-meubels ruim 37.000 euro op.

In het oudste veilinghuis ter wereld, Stockholms Auktionsverk, werden dit keer geen kunstobjecten of dure meubels geveild. Wel gingen meubels, servies, spiegels en lampen van Ikea onder de hamer. Het ging onder meer om spullen uit de jaren 50 en 70. "We zien dat de jaren 70 momenteel heel snel terugkomen", zegt Ulrika Ruding van het veilinghuis tegen de Britse krant The Guardian.

Uniek

Dat de Ikea-meubels het tot het oudste veilinghuis ter wereld hebben geschopt is uniek, zegt Ruding. "Er zijn veel Ikea-meubels waar wij als veilinghuis 'nee, dankjewel' op zeggen. Maar er zijn ook items die iets bijzonders of een ongewoon verhaal hebben."

Deze rode Impala-bank ging onder de hamer.© AFP
Deze rode Impala-bank ging onder de hamer.

Zo leverde een rode Impala-bank, ontworpen door de bekende Ikea-ontwerper Gillis Lundgren, bijna 2000 euro op, terwijl die in 1972 voor (omgerekend) 119 euro werd verkocht. Twee met leer beklede Natura-fauteuils, ook uit de jaren 70, werden voor zo'n 1160 euro verkocht.

Ikea bestaat dit jaar tachtig jaar. Volgens The Guardian hebben verzamelaars vroegere ontwerpen herontdekt en worden die nu voor behoorlijke bedragen geveild. Met die wetenschap is het misschien goed om het ritje naar de milieustraat nog even uit te stellen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
IKEAVeilingenLink in bioZweden