Hoe zit dat?

Honden met zonnebrillen: verstandig of beetje overdreven?

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStock - Johnce Honden met zonnebrillen: verstandig of beetje overdreven?
RTL

Is het voor de grap, is het een fashion statement of is het echt ter bescherming van de ogen van de hond en daarom misschien wel verstandig? We merkten op dat we steeds vaker honden met zonnebrillen zien, oftewel ‘doggles’. We zochten uit waar deze trend (?) vandaan komt, waarom hiervoor gekozen wordt en vroegen Dierenarts Piet Hellemans naar zijn mening.

Begin deze zomer merkte één van onze redacteuren het voor het eerst bewust op: tijdens het lopen van het Pieterpad was daar opeens een viervoeter van formaat schoothond in een mandje achterop de fiets, mét rood zonnebrilletje op zijn neus. Een schattig gezicht waar je alleen maar om kunt lachen. Niet veel later plaatste culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentatrice Yvette van Boven de onderstaande foto van haar Hughie, mét zonnebril. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Even later zien we ook een story van Yvette’s hond, mét zonnebril los lopen in de Ierse natuur. Hieruit maken we op dat bovenstaande foto in ieder geval niet alleen maar voor het leuke plaatje is bedoeld. 

© Instagram @yvettevanboven

Doggles

Of is het toch een duikbril? Na wat research blijkt het hoogstwaarschijnlijk om ‘doggles’ te gaan: oftewel ‘goggles for dogs’. Het lijken duikbrillen, maar dan met getinte glazen en speciaal ontworpen voor honden, aangezien gewone brilpootjes natuurlijk niet passen op een hondenhoofd. 

Dierenspeciaalzaken blijken ze massaal aan te bieden onder het mom van bescherming tegen schadelijke UV-straling, stof en sneeuw, of voor honden met gevoelige ogen. Ook zou de bril perfect zijn als je je hond meeneemt in de cabrio, op de motor of op de fiets. Daarbij heb je ook nog eens keuze in allerlei verschillende modellen, kleuren en type glazen; van spiegelend tot rookkleurig. Maar hoe zit dat nu eigenlijk, is dit wel echt nodig net als dat wij mensen onszelf hier ook tegen beschermen? Of zit dat bij honden net weer even anders? 

Hoe schadelijk is UV-straling voor een hond?

Het Belgische hondenmagazine WOEF dook hier ook in en vroeg dierenoogarts Goedele Storms naar haar bevindingen. Hier komt niet direct een eenduidig antwoord uit, voornamelijk omdat de effecten van zonlicht op hondenogen lang niet zo uitgebreid zijn onderzocht als bij mensenogen het geval is. 

Wel is bekend dat langdurige blootstelling van de lens aan UV-licht staar (cataract) kan ontwikkelen, legt Storms uit. Daarentegen leven honden veel korter in vergelijking met de mens. Zo worden grote hondenrassen gemiddeld 10 jaar oud en kleinere hondenrassen gemiddeld 14 jaar. Daarnaast wordt de lens van honden vaak ook veel minder lang blootgesteld aan UV-licht dan bij mensen, waardoor vermoed wordt dat de hond minder gevoelig is voor de ontwikkeling van staar door UV-straling. "Simpelweg omdat een hond niet oud genoeg wordt om hier schade van te ondervinden." 

Wel nuttig bij Duitse Herders

Volgens Storms is er echter één oogaandoening die wél beperkt kan worden door een zonnebril: chronische superficiële keratitis. "Dat is een langdurige, oppervlakkige ontsteking van het hoornvlies, vaak ter hoogte van de beide ogen, die in ernstige gevallen tot blindheid kan leiden." Vooral Duitse Herders blijken hier gevoelig zijn, en dan met name de herders die in hoger gelegen gebieden leven. "Honden met deze aandoening hebben dus écht baat bij een zonnebril."

Wil je vooral het comfort voor je hond verhogen, bijvoorbeeld in situaties met fel zonlicht of stuifzand, dan is daar wel wat voor te zeggen vindt Storms. "Ook honden kunnen verblind raken. Als je merkt dat je hond moeite heeft om te zien in de sneeuw, kan het wel deugd doen een zonnebril op te zetten." 

© iStock - Kemal Yildirim

Hoe kijkt Dierenarts Piet Hellemans hier tegenaan? 

En hoe kijkt ‘onze eigen’ dierenvriend en dierenarts Piet Hellemans hier tegenaan? Hij blijkt hier iets nuchterder in te staan, al geeft hij toe dat hij zijn hond zelf ook wel eens een zonnebrilletje op zet. “Het valt wel een beetje in de categorie ‘je hond leuk aankleden’, maar is naar mijn idee niet nodig. Wel heb ik mijn hond ook wel eens een hondenbril opgedaan hoor. Voor een leuke foto of tijdens een ritje op de motor.” 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: