Vrees voor renteverhoging

Beleggers schrikken van hogere inflatie en zoeken naar vluchthavens

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van DamBeleggers schrikken van hogere inflatie en zoeken naar vluchthavens
RTL

Beleggers zijn bang dat de centrale bank, in ieder geval in de Verenigde Staten, eerder dan tot nu toe gedacht de officiële rente verhoogt. In combinatie met de stijgende inflatie in zowel de VS als Europa zorgt dat ervoor dat ze op zoek gaan naar vluchthavens - en dat zijn niet de techaandelen.

Vanavond wordt bekend of de Fed, de Amerikaanse centrale bank, sneller dan verwacht de officiële rente verhoogt.

Minder geld uitgeven

Het is zaak voor de Fed om behoedzaam te opereren en beleggers niet aan het schrikken te maken, aldus RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Als beleggers vrezen dat de rente veel meer zal worden verhoogd dan ze eerder dachten, dan zou dat kunnen betekenen dat ze bang zijn dat consumenten minder geld zullen gaan uitgeven, waardoor de economie klappen krijgt en misschien wel in een recessie belandt, aldus Veenstra. En dat zal de winsten van bedrijven weer raken.

Beleggers denken dat de inflatie op de wat langere termijn zal zakken, zodat er niet veel noodzaak is om heel hard van stapel te lopen, aldus Veenstra. Maar je weet natuurlijk maar nooit.

Klungelige keukentafelbelegger riskeert vaak zijn spaarpot
Lees ook

Klungelige keukentafelbelegger riskeert vaak zijn spaarpot

Inflatie

In november waren Amerikaanse consumenten voor een mandje boodschappen 6,8 procent duurder uit dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging sinds 1982. Ook in de eurozone stijgen de prijzen, met 4,9 procent in november. De inflatie is daarmee veel hoger dan in de afgelopen jaren het geval was.

Dat is niet alleen vervelend voor consumenten, ze betalen immers meer dollar of euro's voor dezelfde producten, maar het kan ook voor beleggers flinke gevolgen hebben.

Het is daarbij een beetje de vraag of de hogere inflatie tijdelijk is, of langer zal aanhouden. Als de inflatie langere tijd hoog blijft, dan zullen centrale banken mogelijk ingrijpen.

Ze hebben immers als taak om de inflatie niet te hoog te laten zijn. Van oudsher bestrijden ze inflatie door de officiële rente te verhogen. Dan is er minder vraag naar producten, wat de inflatie drukt.

Maar in ieder geval niet nu al

Nu zullen de ECB, de Europese Centrale Bank, en de Fed, de centrale bank in de VS, niet meteen de rente verhogen. Beide kopen namelijk nog obligaties op; beleid dat dateert uit de tijd dat de inflatie juist nog veel te laag was. De ECB en de Fed zullen eerst hun opkoopbeleid stoppen, voordat ze de officiële rente verhogen.

De Fed lijkt sneller dan verwacht het opkoopbeleid te willen afbouwen. Daarmee is een renteverhoging in principe ook dichterbij. Vanwege de omvang van de Amerikaanse beurs en het bedrag dat met Amerikaanse beleggingen is gemoeid, hebben ontwikkelingen in de VS vaak ook invloed op de rest van de wereld. Vanavond om 20.00 uur maakt de Fed bekend wat hun plannen voor de komende tijd zijn.

Hogere rente soms goed, voor veel bedrijven niet

Voor sommige bedrijven, zoals banken, is een hogere rente prima. Een hogere rente vergroot voor banken de marge die ze hebben op enerzijds de rente die ze vergoeden aan spaarders en anderzijds de rente die ze kunnen vragen aan bedrijven of consumenten die geld lenen.

Voor veel andere bedrijven is een hogere rente, over het algemeen, helemaal niet zo fijn. Zo kan een hogere rente de economie afremmen en daardoor negatief uitpakken voor bedrijfswinst. Verder is in principe de koers van een aandeel de contante waarde van de toekomstige winsten. Je gaat dus de winsten die je in de komende jaren verwacht terugrekenen naar nu.

Techaandelen

Om een voorbeeld te geven: bij een rente van 0 procent is de waarde van een winst van 100 euro die je over tien jaar boekt nu ook 100 euro. Maar als de rente stijgt naar 1 procent, dan daalt de huidige waarde naar 90,50 euro. Dat maakt nogal wat uit.

Juist omdat er vanuit wordt gegaan dat de winsten van techaandelen hard blíjven groeien, meer dan die van andere bedrijven, zal een hogere rente hen veel harder raken. Al die winsten ga je immers tegen een hogere rente terugrekenen.

Dat zie je op de Amerikaanse beurs. De koers van bijvoorbeeld Microsoft en Tesla is de laatste weken gedaald. Maar de koers van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van beleggingsgoeroe Warren Buffett, dat veel meer in de 'oude economie' belegt, is naar recordhoogte gestegen, laat RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra zien.

© RTL Z / Refinitiv Datastream

Ook op de Amsterdamse beurs doen sommige techaandelen het de laatste tijd minder goed. Zo is de koers van fintechbedrijf Adyen en van Just Eat Takeaway.com, de moeder van onder meer Thuisbezorgd.nl, gedaald. De koers van ABN Amro bank ging juist licht omhoog.

© RTL Z / Refinitiv Datastream

Obligaties

Als de rente stijgt, dan is dat ook niet goed voor obligaties die je al hebt. Het rentepercentage daarvan ligt immers al vast en als de officiële rente hoger wordt, dan krijg je op nieuwe obligaties die je kunt kopen een hogere rente. Beleggers hebben dus liever die nieuwe obligaties en niet de oude waarop ze minder rente krijgen.

Beleggers spelen daar al op in door bijvoorbeeld speciale obligaties te kopen, waarbij de rente die je ontvangt wordt aangepast aan de inflatie. Naast die obligaties worden van oudsher onder meer grondstoffen en vastgoed gezien als een manier om in te spelen op een hogere inflatie.

Lees meer over
BeleggenInflatieObligatieObligatiemarkt