Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (7) twijfelt aan Sinterklaas'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn zoon (7) twijfelt aan Sinterklaas'
RTL

De zevenjarige zoon van Thirza gelooft nog in de goedheiligman, maar begint wel steeds meer kritische vragen te stellen. Hoe gaat ze daarmee om?

Het is duidelijk dat het geloof van haar zoon afbrokkelt, zegt Thirza: "James gelooft nog in Sinterklaas, maar stelt er wel steeds meer kritische vragen over. Over waar Sinterklaas die enorme hoeveelheid cadeautjes bewaart, dat het gek is dat alle pieten alle huizen in één avond kunnen afgaan en laatst vroeg hij hoe Sinterklaas aan onze wasmand komt om de cadeautjes in te doen. Ik schrok van die vraag en verzon een of ander excuus. Maar moet ik nog wel tegen hem liegen? Hoe ga ik hiermee om?"

De opvoedkwestie: 'Ik ben overbezorgd over mijn dochter (4)'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Ik ben overbezorgd over mijn dochter (4)'

Jonge kinderen geloven heilig in Sinterklaas, maar op een gegeven moment komen ze in een fase waarin ze langzaam beseffen dat het eigenlijk allemaal niet kan, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Ze verkeren dan in dubio. Kinderen willen graag geloven, maar voelen dat er iets niet klopt en gaan vragen stellen."

Het is volgens de opvoedcoach belangrijk om kinderen de kans te geven zelf invulling te geven aan hun vragen. "Ouders willen graag antwoorden en oplossingen geven, maar het is juist mooi om kinderen zelf dingen te laten bedenken. Je hoeft niet alles aan te dragen, laat ze zelf hun fantasie gebruiken in deze tussenfase van half wel/niet geloven."

'Je hoeft die droomwereld niet meteen uit elkaar te laten spatten.'

Maar wat doe je dan als je kind je overvalt met een kritische noot? "Zelf vragen terugstellen", antwoordt Bobeldijk. "Als je kind vraagt hoe het mogelijk is dat Sinterklaas al die huizen in één avond afgaat, vraag je kind dan: 'Hoe denk jij dat hij dat doet?' Je hoeft die droomwereld niet meteen uit elkaar te laten spatten. Als ouder merk je echt wel het verschil tussen een kind dat helemaal niet meer gelooft en een kind dat twijfelt. Speel daar op in."

"Blijft je kind doorvragen en ziet hij meer en meer dat het niet klopt? Dan is je kind toe aan de waarheid. Is je kind nog tevreden met zijn eigen bedachte oplossingen voor zijn kritische vragen? Dan kun je hem gerust nog heerlijk laten twijfelen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinSinterklaas