Liefdesles

Henny: 'Seks vonden we te veel gedoe, daar waren we meteen duidelijk over'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Henny: 'Seks vonden we te veel gedoe, daar waren we meteen duidelijk over'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Trouwen na je tachtigste hoefde niet zo van Henny (81), maar daar dacht haar Willem (82) heel anders over. Ze werd een keer of zeven ten huwelijk gevraagd en uiteindelijk zei ze ja.

"Willem was een huisvriend. Hij werkte bij mijn man op de zaak en kwam regelmatig bij ons eten. Jaren later hoorde ik dat hij me toen al leuk vond, maar gelukkig heb ik daar nooit iets van gemerkt, want dan had 'ie een mep kunnen krijgen.

Ik was heel trouw aan mijn man en mijn kinderen. Uiteindelijk kreeg hij verkering en een gezin en zagen we elkaar met verjaardagen of wanneer hij mijn man hielp met iets handigs. Het was altijd gezellig met rooie Willem."

Marenka: 'Als Denzel in het weekend thuis is, is het hier een B&B vol liefde'
Lees ook

Marenka: 'Als Denzel in het weekend thuis is, is het hier een B&B vol liefde'

"Na dertig jaar huwelijk ging mijn man bij me weg. Hij had een ander. Nou, dat deed zeer. Ik was stapelgek op die man en ineens was het klaar. Ik was nog geen zestig. Ik was er kapot van. Maar ik vond ook kracht. Dan maar alleen, dacht ik. Ik heb mijn kinderen en mijn vriendinnen. Ik maak er wel wat van. Aan mijn lijf geen polonaise meer, besloot ik toen.

Willem werd even daarna weduwnaar en af en toe gingen we bij elkaar op de koffie. Op feestjes kwamen we elkaar geregeld tegen en dat was altijd gezellig. Voor mijn verjaardag wilde hij me op een etentje trakteren. Prima, dacht ik. Normaal ging ik nooit mee met mannen, maar omdat ik Willem al kende vond ik het wel leuk. 'Dit moeten we vaker doen', zei ik."

Geen geflirt

"Toen Willem me na een vakantie vroeg of ik hem gemist had en ik 'nee joh' uitriep, vertelde zijn beteuterde gezicht me dat hij blijkbaar toch andere verwachtingen had. Op een gegeven moment heb ik tegen zijn kinderen gezegd dat ze eens met hun vader moesten praten, want ik moest dat geflirt allemaal niet. Dat deden ze. Maar verdomd als het niet waar is, een paar maanden later ging ik Willem ineens met andere ogen bekijken.

Dat speelde ik mooi uit, want na een feestje was het al zo laat geworden dat Willem vond dat ik moest blijven slapen. 'We zijn volwassen mensen, dus ik kom wel bij je liggen', zei ik. Dat is nu dertien jaar geleden en sindsdien is het aan."

"Niet dat er iets gebeurde tussen die lakens hoor, nee. Daar zijn we echt te oud voor. Seks vonden we te veel gedoe, daar waren we meteen duidelijk over. Alles werkt niet meer zo goed, en waarom zouden we ons dit op de hals halen? We kussen en we knuffelen wel, dat is genoeg. En we lachen veel samen, dat vind ik nog wel het mooist."

Getrouwd op tv

"Willem heeft me al een keer of zeven ten huwelijk gevraagd en iedere keer zeg ik nee. Dat blijft een geintje tussen ons. Ook nu we inmiddels alsnog getrouwd zijn, in het tv-programma Prins met het Witte Haar nota bene.

Dat was ook weer zo’n streek van Willem. Ik kreeg het foldertje op de Libelle Zomerweek en uiteindelijk heeft hij ons opgegeven zonder dat ik het wist. Dat vind ik mooi aan hem, die eigenwijsheid. Zo zijn we op ons tachtigste alsnog getrouwd. Ik ben blij toe, want het was een fantastische dag. Heerlijk om met al onze kinderen en kleinkinderen zo’n feest te mogen vieren."

"Dat is wel de basis van onze liefde nu: vieren. We vonden elkaar toen we al zo goed als met pensioen waren en genieten sindsdien iedere dag. We zijn kameraden en kijken naar elkaar om, maar laten elkaar ook vrij. Als ik een dag met vriendinnen op pad ga, weet Willem dat hij het niet in zijn hoofd moet halen om te vragen hoe laat ik thuis ben. Nee hoor, hij wenst me veel plezier en gaat verder zijn eigen gang.

We houden allebei van gezelligheid, en genieten als een van de kleinkinderen komt eten of moet voetballen. Dan gaan we kijken en het liefst dansen we ook nog in de kantine."

Geen vreemden voor elkaar

"Het voordeel dat we elkaar al zo lang kennen, is dat onze kinderen ook geen vreemden voor elkaar waren. Natuurlijk moesten die wel even wennen aan het idee - mijn dochter vond het best even jammer dat ze mijn aandacht ineens moest delen met Willem - maar het gaat allemaal gemoedelijk nu en dat is fijn."

"Wij hebben geen stress meer om werk, geen gedoe met geld, met zijn rollator maken we nog gewoon mooie busreizen samen. Ook al heb ik een occasion getroffen met Willem, we hebben het gewoon goed. Als we ‘s nachts niet kunnen slapen, gaan we uit bed en spelen een potje Rummikub in de kamer."

Genieten en gladstrijken

"We houden het makkelijk voor onszelf. Geen gedoe. We hoeven elkaar niet meer te veranderen. We hebben al een heel leven achter ons, wat ons rest is genieten en gladstrijken. Als we een gedoetje hebben, dan lossen we het meteen op en laten we het.

We steken liever energie in elkaar er weer uit trekken dan dat we moeilijk gaan doen. Niks moet en alles mag, blijkbaar is dat het geheim van een goed huwelijk."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieLiefdeHuwelijkEchtscheidingSeksOma