De opvoedkwestie

Jessica: 'Mijn man wil niet bij de bevalling zijn'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockJessica: 'Mijn man wil niet bij de bevalling zijn'
RTL

Jessica is zwanger van haar eerste kind. Ze kijkt erg uit naar de geboorte van haar zoon, maar is teleurgesteld in haar man omdat hij niet bij de bevalling wil zijn. Hoe gaat ze daarmee om?

Jessica is nu zes maanden zwanger en verheugt zich er enorm op om moeder te worden. Toch voelt ze zich soms angstig en verdrietig. "Dat heeft vooral te maken met het feit dat mijn man niet bij de bevalling wil zijn. Ik had dit totaal niet zien aankomen, ik ging ervan uit dat hij er gewoon bij zou zijn om mij te steunen."

"Maar hij is er vrij stellig in: hij vindt een bevalling eng en het is in zijn cultuur een 'vrouwending' waar mannen niet bij horen. Ik baal hiervan. Hoe ga ik hiermee om?"

Sabina: 'Mijn schoonouders komen te vaak langs'
Lees ook

Sabina: 'Mijn schoonouders komen te vaak langs'

Therapeut en postpartumspecialist Tilda Klumpenaar ziet dit vaker in haar praktijk voorbijkomen. "In sommige culturen is het inderdaad niet gebruikelijk dat mannen bij de geboorte van hun kind zijn. Maar ik snap heel goed dat dit voor deze moeder erg moeilijk is. Je wilt met een goed gevoel naar de bevalling gaan en hebt de steun van je partner nodig, zeker als het je eerste kind is en je nog geen idee hebt wat je te wachten staat."

"Ik zou nogmaals goed uitleggen wat het voor jou betekent als hij er wél bij zou zijn, en hoe belangrijk dit voor jou is. Als hij echt onvermurwbaar is, moet je voor de next best thing gaan. Zorg voor goede support van je moeder, zus of beste vriendin. Kijk wie jou een veilig gevoel geeft, want dat heb je nodig tijdens de bevalling."

"Maak afspraken met hem: is hij in de buurt van de verloskamer en wacht hij op de gang? Komt hij meteen als de baby er is?"

Wat betreft je partner is het belangrijk om goede afspraken te maken, zegt Klumpenaar. "Als hij niet bij de bevalling wil zijn, gaat hij dan wel mee naar de echo’s en het pufklasje? Hij kan jou namelijk wel vóór de bevalling steunen en betrokken zijn. Kijk ook of je andere afspraken kunt maken over zijn rol tijdens de bevalling: is hij in de buurt van de verloskamer en wacht hij op de gang? Komt hij meteen als jullie baby er is?"

Voorkom teleurstellingen 

"Betrek hem daarna ook bij de kraamtijd en de verzorging van jullie kind. Gaat hij ook luiers verschonen en jullie kind in bad doen? Praat hierover en vraag hoe hij dit voor zich ziet. Dat zorgt voor duidelijkheid en voorkomt eventuele latere teleurstellingen. Bovendien geeft het jou de kans om een netwerk op te zetten dat jou kan helpen in de komende tijd, als dat nodig blijkt te zijn."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinZwangerschapBevallingMan