Nooit meer

Femke gaat nooit meer met onbekende klussers in zee: 'We zijn zwaar opgelicht'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesFemke gaat nooit meer met onbekende klussers in zee: 'We zijn zwaar opgelicht'
RTL

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij 'nooit meer' willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: na een lekkage op zolder bleek er van alles mis te zijn met het dak en de schoorsteen van Femke (45). Althans: dat werd haar verteld. Het klusbedrijf ging er vandoor met haar geld en liet een grote ravage achter.

"Dolblij was ik toen we in deze verhitte markt ons droomhuis konden bemachtigen: een mooi jarendertighuis aan de rand van het centrum. Uit het bouwkundig rapport bleek wel dat we op den duur onze schoorsteen moesten laten impregneren.

Maar er waren zo veel andere klussen die eerst onze aandacht nodig hadden, zoals een nieuwe badkamer, al het schilderwerk binnen en buiten en het afwerken en isoleren van de zolder, dat we besloten om de schoorsteen later aan te pakken. Dat er vervolgens op zo’n grove wijze misbruik gemaakt zou worden van ons vertrouwen én onze portemonnee, had ik echt niet verwacht. Nog steeds kookt mijn bloed als ik daaraan denk."

Jolanda wil nooit meer drinken: 'Ik was een waardeloze, egoïstische moeder'
Lees ook

Jolanda wil nooit meer drinken: 'Ik was een waardeloze, egoïstische moeder'

"Na een flinke sneeuwval zag ik ineens bruine druppels op de zoldermuur. Mijn vriend Martin en ik wisten dat de schoorsteen nog wat werk nodig had, dus we googelden op schoorsteenwerk en lieten door twee bedrijven een offerte maken. Beide mannen kwamen aardig over en eentje was er iets goedkoper, dus kozen we hem. De grootste fout van ons leven."

Aanbetaling van 700 euro

"Vincent zou onze schoorsteen behandelen, uitslijpen en opnieuw voegen. Dat zou 3500 euro kosten en was nodig om erger lekkageleed te voorkomen. Direct na ons akkoord wilde hij een aanbetaling van 700 euro, om materialen te kopen. Dat vond ik gek, maar ik had geen ervaring met klusjesmannen dus we maakten het over. Vincent en zijn mannen zouden ’s morgens rond acht uur beginnen, maar kwamen niet opdagen. De telefoon nam hij niet op. Pas ergens in de middag kwamen ze aankakken, zonder goed excuus. Dat was het eerste teken aan de wand."

"Vincent kwam van het dak en vertelde dat een van onze schoorstenen - we hadden er drie - helemaal afgeschreven was en verwijderd moest worden. We gingen akkoord, maar tot mijn verbazing gebruikten ze daar een drilboor voor. Met grof geweld werd die schoorsteen eraf gesloopt. De stenen werden niet via een stortkoker afgevoerd, maar van het dak gesmeten, recht in mijn planten. Ik vond het een bizarre gang van zaken en had er meteen weinig vertrouwen in. Maar Vincent hield vol dat dit normaal was."

Paniekerig telefoontje

"Een paar dagen later kreeg ik een paniekerig telefoontje van Martin. Ze hadden hem foto’s laten zien van ons dak met een paar weggehaalde dakpannen. Het hout eronder bleek niet goed en doordrenkt met water, volgens Vincent moesten de panlatten vervangen worden op de achterkant van ons dak. Ook moest er nieuw lood worden aangebracht.

Er zou nog 6000 euro bovenop de originele offerte komen. Ik vond dat wel erg duur voor wat hout. Toen ik mijn twijfels uitsprak aan Vincent, zei hij dat hij zelf opgelicht was door zijn ex die er met zijn spaargeld vandoor was gegaan. Daarom zou hij dat nooit een ander aandoen. Hiermee wekte hij weer sympathie bij ons."

"Er werd begonnen met de werkzaamheden op het dak, net in een week dat het keihard regende. In het weekend ging het ook nog stormen. Het regenwater liep zo naar binnen op zolder, die al gauw blank stond. Wat bleek: er was helemaal niets afgedekt met plastic.

Vincent reageerde laconiek toen ik hem belde, volgens hem kon je dit niet voorkomen. Normaal heb ik mijn woordje wel klaar, maar hij had overal een antwoord op en Martin en ik hebben nul verstand van verbouwen of klussen. En dus lieten we ons steeds overbluffen."

Busje zonder logo

"Er waren meer dingen die achteraf verdacht waren. Zo had Vincents werkbusje geen bedrijfslogo, en gebruikten ze geen stellage maar een ladder voor de werkzaamheden. Dat vond ik amateuristisch en het leek mij arbotechnisch ook niet verantwoord.

In totaal zijn Vincent en zijn mannen zo’n vier keer geweest. Steeds veel te laat of ze gingen ineens weer weg voor een andere klus. Een keer lieten ze het kiepraam openstaan, waardoor het naar binnen regende en het houtwerk bol ging staan."

"Op een warme dag kwam het 'lood' van het dak gegleden. Dat bleek dus neplood te zijn."

"Achteraf rook ik vanaf dag één al onraad. Maar ik hoor mijn hele leven al dat ik te fel en te kritisch ben, dus ik dacht dat ik me aanstelde. Ik durfde niet te handelen naar mijn onderbuikgevoel, ook omdat Martin mij steeds geruststelde. Hij geloofde niet dat we werden opgelicht, omdat Vincent wel bereikbaar was en af en toe kwam opdagen.

Kort daarop zei Vincent dat hij zich verrekend had, er waren nog twee extra pijpjes nodig. Of we via een Tikkie even 400 euro konden overmaken. Dat deden we nog ook, stom genoeg. Daarna was hij klaar met de klus. Alleen het butaan op de dakkapel zou nog vervangen worden. Martin bleef Vincent appen, maar hij kwam gewoon niet meer opdagen nadat we alles betaald hadden. De buit was blijkbaar binnen."

Veel slechte recensies

"Ik was blij dat Vincent en zijn mannen waren opgehoepeld en hoopte tegen beter weten in dat ze wel goed werk hadden geleverd. Al gauw bleek dat niet zo te zijn. Een paar weken later lekte het weer op zolder, maar dan op een plek waar het niet eerder had gelekt. En op een warme dag kwam het 'lood' van het dak gegleden. Dat bleek dus neplood te zijn.

We keken op Google reviews en Facebook en lazen toen enorm veel slechte recensies, die er nog niet waren toen wij Vincent inschakelden. We mailden Vincent en zeiden dat door hun toedoen nu ook de voorkant van het dak lek was. We kregen een kort antwoord terug waarin hij alles ontkende, volgens hem hadden ze de klus goed uitgevoerd."

"Martin en ik wílden hem niet eens meer op ons dak en schakelden een ander bedrijf in. Deze man deed een inspectie van ons dak en zei dat het er echt heel slecht uitzag. Niet alleen had Vincent helemaal niet gedaan waar we hem voor hadden betaald – zo was de schoorsteen niet opnieuw gevoegd, er was gewoon een streep cement opgesmeerd alsof een kind had lopen kleien – ook was er juist extra schade ontstaan door het lompe handelen van de 'klusmannen'."

Straffeloos doorgaan

"Terwijl ik ze braaf van koffie voorzag, zaten zij gewoon op het dak te roken en hun tijd uit te zitten. Conclusie: we waren zwaar opgelicht én moesten alsnog alles opnieuw laten doen door een ander bedrijf. In totaal kostte het ons 25.000 euro om de helft van ons dak te laten doen. Juridische stappen tegen Vincent hadden weinig zin. Hij laat steeds bedrijven klappen en begint onder een andere naam een nieuwe bv. Zo gaat hij straffeloos door met deze praktijken."

"De hele situatie zorgde voor veel spanningen tussen Martin en mij. Ergens nam ik het hem kwalijk dat hij niet achter mij stond toen ik mijn twijfels uitte en dat hij niet harder had opgetreden tegen Vincent. Maar ik wist ook dat dit niet eerlijk was, ik was er zelf bij geweest en had ook niet ingegrepen. Martin was woest op Vincent. 'Ik vermoord hem!', riep hij steeds. Hij voelde zich stom dat hij in zijn praatjes was getuind. De foto’s die Vincent van ons 'slechte' dak liet zien, waren waarschijnlijk niet eens van ons dak."

Jaar lang slecht geslapen 

"Ik heb er een jaar lang slecht van geslapen en liep met hartkloppingen rond. Martin en ik hebben zelfs op het punt gestaan om ons huis te verkopen. We waren het vertrouwen in de woning kwijt, bij iedere regenbui schrok ik. Ik dacht: ik wil hier wég. Gelukkig is dat gevoel inmiddels weggeëbd.

Ik heb mijn lesje geleerd: nooit meer ga ik met onbekenden in zee. Als er een klus gedaan moet worden, laat ik die voortaan alleen uitvoeren door iemand die via via wordt aangeraden en die goede referenties heeft. Ik doe geen aanbetalingen meer en zit er voortaan bovenop als er iets gedaan wordt in huis. Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is dat ik nooit meer mijn intuïtie moet negeren. Ik moet de hele toestand nu loslaten, maar eerlijk gezegd lig ik er nog steeds weleens wakker van."

De namen in dit artikel zijn wegens privacyredenen gefingeerd.

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit Meer-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl

Lees meer over
Nooit meerOplichtingKlussenVerbouwen