De opvoedkwestie

Emma: 'Sinds ik moeder ben, laat mijn beste vriendin het afweten'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockEmma: 'Sinds ik moeder ben, laat mijn beste vriendin het afweten'
RTL

Emma geniet volop van haar acht maanden oude dochtertje, maar helaas hoort ze weinig meer van haar beste vriendin sinds ze moeder is geworden. Wat kan ze hieraan doen?

Tijdens haar zwangerschap was haar vriendin nog enthousiast en betrokken, maar nu is daar weinig meer van te merken, zegt Emma. "Ik had dit totaal niet verwacht, maar sinds de geboorte van mijn dochtertje merk ik een verwijdering met mijn beste vriendin. Ze heeft een beetje afstand genomen en lijkt weinig interesse te hebben in mijn baby en mijn nieuwe leven. Dat doet mij pijn. Hoe ga ik hiermee om?"

Jessica: 'Mijn man wil niet bij de bevalling zijn'
Lees ook

Jessica: 'Mijn man wil niet bij de bevalling zijn'

Dat vriendschappen veranderen zodra er kinderen worden geboren gebeurt vaker, zegt therapeut en post partum-specialist Tilda Klumpenaar. "Als jouw vriendin zelf nog geen kinderen heeft, begrijpt ze soms niet zo goed waar jij doorheen gaat. Terwijl jij juist denkt: ik heb jou nu nodig. Belangrijk is dus om dit open te gooien en de angel eruit te halen."

"Zeg haar dat je merkt dat er iets is veranderd tussen jullie en vraag wat er aan de hand is. Voorkom dat jouw emoties de overhand nemen en doe dit zonder verwijten of aannames. Laat haar vertellen en probeer echt te luisteren naar wat zij zegt zonder meteen in de verdediging te schieten. Daarna kun je aangeven wat het met jou doet en dat je er verdrietig van wordt."

"Me-time is erg belangrijk om je weer je oude ik te voelen."

Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen, tipt Klumpenaar nog. "Je mag eerlijk zijn en zeggen: 'Ik heb jou nodig, kun je er voor me zijn?' Misschien had zij helemaal niet door dat jij haar mist. Leg uit dat er voor jou veel veranderd is en dat haar begrip hiervoor wordt gewaardeerd en ook echt nodig is."

"Bedenk daarnaast dat jouw vriendin ook gezien wil worden. Het kan zijn dat zij zich buitengesloten voelt sinds jij moeder bent en niet beseft dat zij nog steeds heel belangrijk voor jou is. Zeg dat je ook nog graag alleen met haar afspreekt, zonder baby erbij. Me-time is erg belangrijk om je weer je oude ik te voelen, en niet alleen een moeder."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieBabyKindVriendschapMoeder