Asking for a friend

Lynn (26) heeft nog nooit een orgasme gehad: 'Is dit normaal?'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesLynn (26) heeft nog nooit een orgasme gehad: 'Is dit normaal?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Lynn is 26 jaar en heeft best wat seksuele ervaring, maar nog nooit een orgasme gehad. Wat kan hier aan de hand zijn?

Iets waar vrijwel de hele wereld lyrisch over doet, heeft Lynn nog nooit meegemaakt. Een orgasme. Niet met een ander en niet met zichzelf. "Ik dacht aanvankelijk dat het kwam omdat ik stiekem op meisjes val en de jongens met wie ik seks had, eigenlijk helemaal niet zag zitten. Maar inmiddels ben ik al een aantal jaar out (en proud) en heb ik gelukkig heel wat fijne seksuele ervaringen gehad met vrouwen. Alleen: dat orgasme wil maar niet. Ook niet als ik aan mezelf zit en echt wel opgewonden ben. Het lijkt gewoon niet te lukken, terwijl andere vrouwen nou niet bepaald lang op een orgasme hoeven te wachten, is mijn ervaring. Is dit normaal? En wat kan ik hieraan doen?"

Joke: 'Mijn zoon heeft acnelittekens in zijn gezicht. Hoe krijgen we die weg?'
Lees ook

Joke: 'Mijn zoon heeft acnelittekens in zijn gezicht. Hoe krijgen we die weg?'

Hoewel de zogenoemde orgasmekloof – oftewel het gegeven dat vrouwen veel minder vaak klaarkomen dan mannen tijdens heteroseksuele partnerseks – in lesbische relaties geen rol speelt, betekent nog niet dat Lynn niet normaal zou zijn. "Integendeel", zegt seksuoloog Jolien Spoelstra. "Het komt echt geregeld voor dat mensen moeite hebben om klaar te komen, zeker bij vrouwen. Verschillende factoren spelen hierin een rol, zowel psychische als lichamelijke."

Laten we dan beginnen met de laatste: de lichamelijke. Volgens Spoelstra beginnen de meeste mensen in de pubertijd met masturberen. "We weten dat masturberen niet alleen goed is om je eigen lichaam te leren kennen, maar ook dat mensen die meer ervaring hebben met masturberen gemakkelijker klaarkomen tijdens de seks met een partner. Lynn zegt dat ze ook niet tijdens het masturberen is klaargekomen, maar hoe vaak heeft ze dit geprobeerd? Wat wel eens gebeurt is dat iemand een paar keer masturbeert zonder klaar te komen, en er dan mee ophoudt, omdat 'het toch niet lukt'."

Onze expert: Jolien Spoelstra is werkzaam als GZ-psycholoog, seksuoloog NVVS en EFT-relatietherapeut in haar eigen praktijk in Haarlem. Ze is columnist voor Santé Magazine en auteur van Zinderend Leven.
Onze expert: Jolien Spoelstra is werkzaam als GZ-psycholoog, seksuoloog NVVS en EFT-relatietherapeut in haar eigen praktijk in Haarlem. Ze is columnist voor Santé Magazine en auteur van Zinderend Leven.

Mocht dit laatste het geval zijn, dan raadt Spoelstra haar aan het toch vaker te proberen. "Eventueel met behulp van een seksspeeltje. Ik hoor van veel vrouwen dat ze met een speeltje makkelijker een orgasme krijgen. Lukt het wel met een speeltje om je hoogtepunt te bereiken, dan heeft dat als voordeel dat je in ieder geval weet dat je 'niet stuk' bent. Dat ben je niet, maar dat kunnen sommige mensen nog wel eens denken als ze maar niet willen klaarkomen."

"Bovendien weet je dan hoe het voelt, hoe je reageert op een orgasme én hoe het moment aanvoelt vlak voor dat je klaarkomt. Dat laatste is belangrijk omdat je dan de volgende keer weet hoe je naar het maximale genot beweegt – en hoe juist niet."

Vrouwelijk genot

Lynn zou ook eens een kijkje kunnen nemen op de website OMGYES, tipt de seksuoloog. Op deze (betaalde) website – door vrouwen voor vrouwen gemaakt – wordt wetenschappelijke kennis gedeeld over vrouwelijk genot. Ook zijn er filmpjes van masturberende vrouwen te zien, worden er allerlei verschillende technieken gedeeld en kun je spelenderwijs zelf oefenen op een vulva. "Dit klinkt misschien wat apart, maar het wordt allemaal op een stijlvolle manier gebracht én op een heel normale. Want dat is seks ten slotte ook."

Waarom het goed kan zijn om naar dit soort filmpjes te kijken, heeft volgens Spoelstra te maken met het feit dat veel vrouwen 'een beetje bang zijn voor klaarkomen'. Zo zouden ze bang zijn om de controle kwijt te raken op het hoogtepunt, en vrezen dat ze bijvoorbeeld gek gaan bewegen of heel hard gaan kreunen of schreeuwen.

Spoelstra: 'Dat dat lang niet altijd het geval is, en het ook op een rustige, genietende manier kan, zie je bijvoorbeeld in deze filmpjes. Het geeft een veel realistischer beeld van hoe een orgasme kan zijn dan bijvoorbeeld porno dat doet."

Opwindende gedachten 

De – voor jou – juiste clitorale stimulatie is één ding, zegt Spoelstra, maar vlak het effect van opwindende gedachten daarbij ook niet uit. Er kunnen namelijk nogal wat gedachten door je hoofd spoken die lang niet allemaal meewerken om tot een hoogtepunt te komen. "Zeker als je nog nooit bent klaargekomen, kun je gefrustreerd raken en tijdens de seks gedachten hebben als 'waarom ik niet?', 'doe ik het wel goed?' of 'wordt hij of zij niet moe?'"

"Terwijl het juist zo belangrijk is om op het moment dat je richting orgasme gaat, een beetje in jezelf te keren, te focussen op je eigen lichamelijke genot of op seksuele fantasieën. Voel je niet schuldig als die fantasieën niet gaan over degene met wie je het bed deelt, want dat is hartstikke normaal en bovendien leiden ook die schuldgevoelens weer af."

Hoewel dit veel gemakkelijker gezegd is dan gedaan, wil Spoelstra Lynn toch adviseren om de gedachte van het bereiken van een orgasme los te laten. "Focus je op jouw genot, probeer lichamelijk én psychisch naar het maximale genot te bewegen."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidSeksSeksualiteitSeksuele geaardheid