Asking for a friend

Lennart: 'Hoe kom ik van mijn roos af?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© Getty ImagesLennart: 'Hoe kom ik van mijn roos af?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Lennart heeft al erg lang last van roos. Na een gênant moment op kantoor, wil hij er nu echt definitief van af, maar hoe?

Bestaat er misschien een wondermiddel dat ik al die jaren over het hoofd heb gezien, vraagt Lennart (35) zich af. "Ik kwam laatst binnen op kantoor en zag de ogen van mijn collega’s al naar mijn schouders gaan. Ik had een zwarte trui aan en zag even later op het toilet dat er een berg roos op mijn schouders lag. Heel gênant. Ik gebruik al jaren anti-roosshampoo, maar ik heb niet het idee dat dat veel doet. Maar ook als ik een tijdje minder vaak mijn haren was of een mijn haren met 'normale' shampoo was, blijf ik last houden van roos. Wat kan ik doen? Want ik vind het zeer gênant."

Lynn (26) heeft nog nooit een orgasme gehad: 'Is dit normaal?'
Lees ook

Lynn (26) heeft nog nooit een orgasme gehad: 'Is dit normaal?'

De eerste actie die Lennart zou moeten ondernemen, is een analyse laten maken van zijn hoofdhuid, raadt haar- en hoofdhuiddeskundige Willeke Pietersma hem aan. "Weet Lennart namelijk wel helemaal zeker dat dit hoofdroos is? Dat hoeft namelijk niet het geval te zijn. Uit een analyse, die je vaak vrijblijvend en kosteloos bij een ANKO-haarwerkspecialist kan laten uitvoeren, moet blijken of je daadwerkelijk last hebt van roos of bijvoorbeeld een eczeem-achtige klacht of psoriasis hebt."

Blijkt namelijk dat je iets anders hebt dan roos, dan is het sommige gevallen raadzaam om naar de huisarts of de dermatoloog te gaan om je huidprobleem verder aan te pakken.

Onze expert: Willeke Pietersma is haar- en hoofdhuiddeskundige én haarwerkspecialiste bij De Haarzaak.© privéfoto
Onze expert: Willeke Pietersma is haar- en hoofdhuiddeskundige én haarwerkspecialiste bij De Haarzaak.

Maar als Lennart het toch bij het juiste eind heeft er toch roos op zijn schouders ligt? "Dat kan heel goed. Roos is een vergisting van de hoofdhuid, dat zich vermengt met huidschilfers. Het kan een droge poedervorm hebben of een plakkerige."

Welke vorm je ook hebt, die agressieve anti-roosshampoo is niet de oplossing, stelt Pietersma. "Die agressieve producten wassen je haar en hoofdhuid – die als je roos hebt, uitgedroogd is – aanvankelijk wel schoon, maar halen ook het beschermlaagje op je hoofd weg. Hierdoor gaat je hoofdhuid irriteren en juist weer sneller vergisten, wat weer tot roos kan leiden. Een vicieuze cirkel krijg je dan, want je blijft dit probleem creëren."

Mensen met roos hebben volgens Pietersma 10 procent meer haarverlies, simpelweg omdat ze meer krabben en daardoor meer haren verliezen. "Nog een reden om geen roos meer te willen."

Natuurlijke ingrediënten 

Maar volgens Pietersma heb je niet altijd last van roos, maar kan dit bijvoorbeeld een gevolg zijn van stress of van de weersomstandigheden. "Om van de roos af te komen, is het vaak voldoende om je haar te wassen met een kalmerende shampoo met natuurlijke ingrediënten om je hoofdhuid rustig te krijgen. Lukt het daarmee niet, kies dan voor een natuurlijke – niet-agressieve – anti-roosshampoo. Is de roos weg, dan stap je over op een milde shampoo waarmee je om de dag je haren wast."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidUiterlijke verzorgingKapper