Nooit meer

Tessa vierde vorig jaar kerst met haar ex-schoonmoeder: 'Waardeloos'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© ANPTessa vierde vorig jaar kerst met haar ex-schoonmoeder: 'Waardeloos'
RTL

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij 'nooit meer' willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: achteraf vindt ze het naïef van zichzelf, maar Tessa (35) dacht vorig jaar echt dat het gezellig zou worden toen ze kerst ging vieren met de familie van haar ex. Ze kwam bedrogen uit.

"Als ik denk aan de kerst van vorig jaar, bekruipt mij meteen een ongemakkelijk gevoel. Ik vierde toen tweede kerstdag bij de moeder van mijn ex, en dat was allesbehalve voor herhaling vatbaar. Dit jaar ga ik het heel anders aanpakken, dat is een ding dat zeker is.

Ik ga lekker met mijn zesjarige dochter gourmetten en daarna cocoonen op de bank met een kerstfilm, de volgende dag gaat ze naar haar vader. Ook zij is er absoluut niet bij gebaat om erbij te zitten terwijl oma haar moeder afkat. Dat laat ik me niet nog eens gebeuren."

Merel werd als puber seksueel misbruikt: 'Ik verloor de strijd'
Lees ook

Merel werd als puber seksueel misbruikt: 'Ik verloor de strijd'

"Vorig jaar gingen mijn ex Tom en ik aan het begin van de zomer uit elkaar. Deze breuk zat er al heel lang aan te komen. Eigenlijk hebben wij nooit goed bij elkaar gepast. Ik kan geen minuut stilzitten, houd van avontuur en wil alles uit het leven halen. Tom is heel rustig en vindt alles allang best.

Eerst vond ik dat wel fijn, zo’n meegaande man met wie ik nooit ruzie had. Dat was in mijn eerdere relaties weleens anders geweest. Maar gaandeweg begon dat juist te knellen. Ik miste het om tegengas te krijgen of om een keer uitgedaagd te worden. Alles was zo gezapig tussen ons, er was nooit vuurwerk."

Gewoon weinig pit

"We groeiden uit elkaar en kregen zo’n cliché broer-zusrelatie. Daar is niemand de schuldige in geweest, het gebeurde gewoon. En ik besefte dat ik Tom niet kan veranderen. Er zit gewoon weinig pit in, en dat is prima. Maar ik realiseerde me ook dat ik op deze manier niet oud wilde worden samen.

Ik hakte de knoop door en zei tegen Tom dat ik bij hem wegging. Onze scheiding verliep amicaal. Geen ruzie over de verdeling van spullen en we spraken af om eens per week met z’n drietjes als gezin samen te eten. Voor onze dochter spraken we co-ouderschap af. Een breuk volgens het boekje, kortom."

"Toen vorig jaar de feestdagen voor de deur stonden, spraken we af dat onze dochter eerste kerstdag bij mij zou vieren en tweede kerstdag met Tom en zijn familie. Een week voor kerst vroeg Tom of ik misschien ook zin had om te komen eten bij zijn moeder, Toms broers met aanhang zouden er ook zijn.

Voor onze dochter wilde ik dat er zo min mogelijk zou veranderen, en aangezien ik altijd meeging naar Toms moeder zag ik hier geen probleem in. Ik had het altijd prima met haar kunnen vinden, dus dat leek me wel gezellig. Oké, ik had weinig van haar gehoord sinds Tom en ik uit elkaar waren, maar ik dacht dat ze moest wennen aan de nieuwe situatie en ik zag deze uitnodiging als een goed teken. Stom genoeg ging ik ervan uit dat de uitnodiging daadwerkelijk van haar kwam. Dat was dus niet zo, bleek al gauw."

Kerststukje en drie zoenen

"Tom deed de deur van zijn ouderlijk huis open en samen met mijn dochter liep ik naar binnen. Ik wilde mijn ex-schoonmoeder het kerststukje geven dat ik als cadeau had meegebracht en haar zoals gebruikelijk met drie zoenen begroeten, maar daar kreeg ik de kans niet voor.

Ze mompelde iets vaags en dook toen snel de keuken in. Dat vond ik vreemd, maar ik dacht dat ze het gewoon erg druk had met het koken."

"Ik was in de ogen van mijn schoonmoeder de gemene vrouw die haar arme zoontje had verlaten."

"De sfeer later aan tafel werd er niet beter op. Zo deelde mijn ex-schoonmoeder aan iedereen een cadeautje uit, maar ik werd overgeslagen. Langzaam werd mij duidelijk dat zij helemaal niet op mijn komst had gerekend. En niet alleen dat, ik merkte dat ik überhaupt niet gewenst was daar. Ik kreeg gemene steken onder water.

Zo gaf ze Tom na het eten een tupperwarebak vol restjes mee, met de opmerking dat het zo zielig was dat hij nu vaak voor zichzelf moest koken en in z’n eentje at. Daarbij kreeg ik een boze blik toegeworpen. Ik stond versteld van zoveel passief-agressieve energie, zo kende ik mijn schoonmoeder helemaal niet."

De boosdoener

"Het was duidelijk dat ze mij als boosdoener zag. Hoewel Tom en ik totaal geen ruzie hadden, was ik in haar ogen de gemene vrouw die haar arme zoontje had verlaten. Toen we klaar waren met het dessert, zei ze dat er nu film werd gekeken 'met de familie'. Ook daarbij keek ze mij lelijk aan. De boodschap was duidelijk: daar hoorde ik niet meer bij, dus voor mij was het tijd om op te stappen. Ik gaf mijn dochter een knuffel en ben gegaan. Wat een waardeloze kerst."

"Extra pijnlijk voor mij was Toms houding tijdens het etentje. Hij zat er als een zoutzak bij. Niet een keer nam hij het voor mij op. Hij liet zijn moeder zo idioot en ronduit onaardig tegen mij doen, en hield zijn mond. Slappe hap, vond ik. Voor mij was dit een bevestiging dat wij echt niet bij elkaar passen en dat het goed is dat ik de knoop heb doorgehakt."

Aan de kant gezet

"Wat ik ook kwetsend vind, is dat mijn schoonmoeder mij zo rücksichtslos uit haar leven en familie heeft geband. Ik dacht dat wij een goede band hadden, maar blijkbaar was dat alleen omdat ik met haar zoon was getrouwd. Ik voel me echt door haar aan de kant gezet.

Dit jaar ga ik lekker met een vriendin uiteten als mijn dochter bij Tom en zijn familie kerst viert. Nooit meer ga ik mee. Exen en kerst, die gaan blijkbaar niet samen."

Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit Meer-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl

Lees meer over
Nooit meerKerstmisFamilieEchtscheidingRuzie