De opvoedkwestie

Irenes man vindt haar te soft in de opvoeding: 'Hoe komen we op één lijn?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockIrenes man vindt haar te soft in de opvoeding: 'Hoe komen we op één lijn?'
RTL

Irene en haar man zijn tegenpolen als het gaat om de opvoeding van hun zoons van zes en acht. Hij vindt haar te zacht, zij vindt hem te streng. Hoe lossen ze dit op?

Met enige regelmaat krijgt Irene van haar man te horen dat hij haar een softie vindt naar hun twee jongens toe. "Hij is zelf vroeger opgevoed met de 'harde hand' en duldt weinig tegenspraak. Ik ben geneigd de kinderen sneller hun zin te geven. Soms omdat ze echt een punt hebben en soms omdat ik simpelweg geen zin heb in het gezeur. Hoe komen mijn man en ik op één lijn?"

Joyce: 'Kan ik van oppasoma eisen dat ze buiten rookt?'
Lees ook

Joyce: 'Kan ik van oppasoma eisen dat ze buiten rookt?'

Opvoedcoach Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching kan Irene meteen uit de droom helpen. "Volledig op één lijn komen als ouders is een utopie en echt niet haalbaar. Iedereen heeft een andere achtergrond en een ander karakter. Het is logisch dat deze verschillen er zijn en ook helemaal niet erg."

"Een mix van ouders brengt juist balans in de opvoeding. Waar de een erg voorzichtig is en wijst op gevaar, leert de andere ouder de kinderen lekker stoeien en rouwdouwen. Beide kanten zijn belangrijk in de opvoeding en kinderen snappen echt heel goed dat hun ouders niet precies hetzelfde zijn."

"Probeer niet op één lijn te komen, maar wel op dezelfde weg."

Toch is het wel fijn als ouders in de basis dezelfde opvoedhouding hebben, zegt Bobeldijk. "Maar vaak gaan we dan proberen om de ander te overtuigen van ons gelijk. Dat gaat niet werken en zorgt alleen maar voor irritaties. Probeer niet op één lijn te komen, maar wel op dezelfde weg."

"In dit geval kan Irene leren dat kinderen grenzen nodig hebben. En haar man kan leren om wat vaker naar zijn kinderen te luisteren en om empathischer te reageren. Als dit lukt, kom je al dichter bij elkaar. Je kunt trouw blijven aan jezelf en toch met elkaar meebewegen. Maar dit is niet makkelijk en een proces met een lange adem. Je kunt hier dus ook professionele hulp bij zoeken als dat nodig is."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingRuzie