Liefdesles

Jack is happy single: 'De lover voor af en toe, niet de man met wie je alles kan'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Jack is happy single: 'De lover voor af en toe, niet de man met wie je alles kan'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Vaste verkering hoeft voor Jack (44) niet zo. Sterker nog: hij is al tien jaar single en wil dat graag zo houden. "Ik geef mijn leven nu een negen. Waarom zou ik het minder mooi maken met concessies voor een ander?"

"Een relatie had ik wel, ruim tien jaar geleden, maar na vier jaar voelde ik me zo uitgewrongen en zo leeg. Ik wil dat niet meer. Want ook als je afspreekt dat je elkaar ruimte geeft, zijn er verwachtingen. Dat je minstens drie avonden per week samen doorbrengt, dat je niet met anderen gaat, dat je spijt hebt als je dat wel doet.

Na twee jaar gooiden we onze relatie open. Dat vond ik een fijn idee. Kon ik af en toe mijn instinct volgen en hoefde ik ook niet meer alles voor mijn vriendin te zijn. Want dat vond ik misschien nog wel het meest beklemmende: dat ik de 'hoofdpartner' was."

Sandra: 'Zijn drankgebruik is inmiddels een probleem van ons gezin'
Lees ook

Sandra: 'Zijn drankgebruik is inmiddels een probleem van ons gezin'

"Ik moest er zijn met feestjes en op verdrietige momenten, ik moest rekening houden en anticiperen, want dat hoort bij een relatie. Maar zo ben ik helemaal niet. Ik ben liever één ziel uit de harem. Een lover voor af en toe, niet de man met wie je alles kan. 

Voor mij is liefde vooral wat je elkaar geeft, en niet wat je elkaar kost. Aandacht, aanraking, vertedering, waardevolle inzichten, een kijkje in een nieuwe wereld. Je helpt elkaar vooruit, al is het maar een stukje, op de reis van het leven."

Relatie-rente betalen

"Verplichtingen en verwachtingen zijn voor mij het tegenovergestelde van liefde. Wat heb je elkaar te geven als je niet kunt gunnen? Mijn ex was een goede meid hoor, echt. Ze gaf me ruimte en deed haar best, maar we maakten elkaar niet gelukkig. Zij wilde een basis, en bouwen aan de toekomst. Zo’n man ben ik niet.

Ik wil twee maanden kunnen kajakken in Afrika, hiken in Schotland, drie dagen non-stop kunnen werken als ik een goed idee heb. Dat gaat niet als iemand steeds vraagt of je thuis eet en wel zegt dat je mag gaan, maar het toch voelt dat je er uiteindelijk 'relatie-rente' over betaalt. Dat is voor niemand fijn. Ik heb nog geen vrouw gevonden bij wie ik helemaal mijn vrije zelf kan zijn, dus ik begin er niet meer aan."

"Soms heb ik een meisje voor een tijdje, maar zodra er 'moeten' bij komt ga ik weer door. Meestal zie ik meerdere vrouwen in dezelfde periode, dan slijt er nergens een patroon in. Daar ben ik ook open over. Sommigen kunnen daar niet tegen, maar de meesten eigenlijk best."

Geen plannen voor over een maand

"Ik werk als freelance vormgever en dat kan prima online. Dus wanneer ik zes weken naar Spanje wil met mijn hond Lex, dan ga ik. En wanneer ik de hele zomer in Berlijn wil zitten, dan ben ik weg. Het leven is nu, he? Nu. Ik heb niets met later, met wachten of verdienen. 

Als je gelukkig wil zijn, dan moet je doen wat je gelukkig maakt. En anders moet je door. Soms reist een meisje een stukje met me mee. In de tijd of over het land. Net zolang het leuk is. Wanneer ik merk dat er verwachtingen komen, of plannen voor over een maand, dan laat ik haar gaan. Voor je het weet zitten we in een constructie waar we beiden niet gelukkig van worden."

"Laat mij maar de suikeroom zijn met de wilde verhalen."

"Ik geef mijn leven nu een acht. Nee, een negen zelfs. Waarom zou ik het minder mooi maken met concessies voor een ander? Geremd worden vind ik niet fijn en een vrouw die zich alleen maar aanpast aan mij, dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn."

Een solist, geen einzelgänger

"Ik ben gewoon een solist. 'Een einzelgänger' noemde een vriendin me onlangs, maar dat klinkt voor mij meer als een mensenschuw persoon. Ik ben sociaal en graag onder de mensen. Dat gaat me prima af. Ik voel me verbonden met mijn hond Lex, mijn vrienden en mijn broer. Ik ben dol op zijn vrouw en zijn kinderen. Laat mij maar de suikeroom zijn met de wilde verhalen. Mijn leven voelt rijk en goed gevuld, meer heb ik simpelweg niet nodig."

De naam Jack is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesSingleLiefdeMenselijk gedragVriendschapEditie NL Link in bio