De opvoedkwestie

Emma krijgt kritiek van haar familie op haar opvoeding: 'Wil niet strenger zijn'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockEmma krijgt kritiek van haar familie op haar opvoeding: 'Wil niet strenger zijn'
RTL

Over een paar weken gaat Emma met haar familie een weekendje weg. Ze voelt zich dan op haar vingers gekeken door haar ouders, die vinden dat zij niet streng genoeg is.

Het huisje is geboekt en iedereen heeft er zin in, al heeft Emma ook haar bedenkingen: "Binnenkort gaan we op familieweekend. Ik weet dat mijn ouders en broer vinden dat ik niet streng en consequent genoeg ben voor mijn vierjarige dochter. Daar ben ik gevoelig voor, ik heb dan de neiging om ineens veel strenger te gaan doen omdat ik hun commentaar niet wil. Maar eigenlijk voelt dat niet goed. Hoe ga ik hiermee om?"

Carla's kleinkinderen zijn de baas in huis: 'Is toch niet de bedoeling?'
Lees ook

Carla's kleinkinderen zijn de baas in huis: 'Is toch niet de bedoeling?'

Orthopedagoog Loes Waanders vindt het een goede zaak dat Emma zich bewust is van de druk die ze voelt uit haar omgeving: "De kunst is om dicht bij jezelf te blijven. Want een 2.0-versie naspelen of nastreven die je niet bent, kost je ongemerkt veel energie. Jouw kind merkt aan alles dat jij 'anders' bent dan anders, wat ook bij haar tot ander gedrag kan leiden. Als jij niet hetzelfde reageert als normaal, kan dit een gevoel van onduidelijkheid en daarmee onveiligheid opleveren omdat je ineens anders bent. Hierdoor kan ze juist de grenzen nog meer gaan opzoeken omdat ze wil weten wie jij nu bent en waar de grens ligt."

"Bereid je vooraf voor hoe je kunt reageren als je een opmerking ontvangt die gaat over jouw opvoedstijl. Hou zo’n reactie dan bij jezelf: 'Ik weet wat goed werkt voor haar en ons, dankjewel'." 

"Het is hun waarheid, niet die van jou. Jij mag het op een andere manier doen en dat is prima."

Als je merkt dat je bij voorbaat gestrest bent en dat het te veel druk zet op zo’n weekend, kijk of je het vooraf met je familie kan bespreken, tipt Waanders. "Geef aan wat het met je doet: 'Ik voel me onzeker als jij en papa aangeven dat ik strenger moet zijn.' Leg uit dat je daardoor op je tenen loopt, terwijl je wilt genieten van het weekend. En benoem dat het oké is dat zij er anders instaan."

Kritische gedachtes omzetten 

"Voel je weinig ingang of mogelijkheid tot een gesprek, dan is het goed om je te realiseren dat je jouw familie niet kunt veranderen, maar wel hoe jij ermee omgaat. Het is hun waarheid, niet die van jou. Jij mag het op een andere manier doen en dat is prima. Probeer jezelf hieraan te herinneren en kritische gedachtes – zoals: 'Ze vinden dat ik geen goede moeder ben'-  om te zetten naar neutrale gedachtes: 'Zij denken er anders over, dat is oké.'"

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinFamilieOpvoedingMenselijk gedrag