Nooit meer

Roos werd tijdens haar vakantie gedumpt: 'Hij genoot van mijn ellende'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockRoos werd tijdens haar vakantie gedumpt: 'Hij genoot van mijn ellende'
RTL

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij 'nooit meer' willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: hij was charmant, grappig en leek de perfecte man voor haar. Tot Roos (37) totaal onverwachts keihard door haar vriend werd gedumpt tijdens een vakantie. "Ineens zei hij: we moeten praten."

"Berend hield maar niet op over hoe mooi, leuk, lief, slim en grappig hij mij vond. Nog nooit in mijn leven had ik zo veel complimenten van iemand gekregen. Nu weet ik dat dit love bombing heet: een tactiek die narcisten gebruiken om je helemaal in te pakken. Om je daarna met de grond gelijk te maken, ondervond ik later.”

Kim werd mishandeld door haar trainers: 'M'n grenzen deden er niet toe'
Lees ook

Kim werd mishandeld door haar trainers: 'M'n grenzen deden er niet toe'

"Ik ontmoette Berend tijdens een avondje speeddaten. Wij kozen elkaar niet uit, maar hij had wel een match met mijn beste vriendin Marjon. Zij gingen op een date en toevallig trof ik ze bij Marjon thuis. Berend zei achteraf dat hij mij zag en dacht: wauw. Hij bedolf me met complimentjes. Marjon vond het best, zij zag Berend niet als relatiemateriaal en vond het wel grappig dat wij wel een klik hadden. Al gauw was het dik aan tussen ons."

Vleiend en charmant

"In totaal heb ik driekwart jaar een relatie met hem gehad. Aanvankelijk was dat heel leuk. Ik had in die tijd weinig geld en maakte me daar steeds druk om, Berend stond licht en zorgeloos in het leven. Hij had een dochtertje uit een eerdere relatie met wie ik het goed kon vinden. Het voelde als een gezinnetje, iets waar ik erg naar verlangde. Berend droeg me op handen, was vleiend en charmant. Het leek perfect."

"Het sloop erin. Langzaam kreeg ik steeds meer kritiek van hem. Altijd was er wel iets verkeerd aan mij, al was de kritiek vaak niet rechtstreeks. Ik ben vrij fors gebouwd met grote borsten en billen, en ik heb donker haar. Berend zei plots: 'Weet je wat ik superaantrekkelijk vind? Een heel slanke blondine met van die puntige tieten.' Nu zou ik zeggen: 'Doe effe normaal!' Maar toen dacht ik alleen maar dat ik niet goed genoeg was."

Aanpassen aan zijn smaak

"Ik ging me steeds meer aanpassen aan zijn smaak. Ik had diverse piercings en vaak verfde ik mijn haar in gekke kleuren, maar dat deed ik niet meer zodat ik beter in zijn plaatje paste. Marjon merkte dat ik veranderde en maakte zich zorgen. Ze vond Berend niet goed voor mij en zag dat ik verblind was door verliefdheid. Ze hield haar commentaar voor zich, omdat ze wist dat ik dan zou wegdrijven van haar. Precies wat Berend graag wilde, want hij had mij het liefst voor zichzelf."

"Ik werd steeds onzekerder maar wilde niets liever dan dat deze relatie zou werken. Toen Berend en ik samen een paar dagen op vakantie gingen naar een Duits pretpark, had ik daar veel zin in. En de eerste dag en nacht waren ook gezellig en romantisch. Maar op de tweede dag, toen we bij een theatershow zaten, zei Berend opeens: 'We moeten praten, het werkt niet meer tussen ons.' Ik zag dit niet aankomen, anders was ik natuurlijk nooit meegegaan op deze dure trip. Totaal flabbergasted stamelde ik: 'Hoezo? Oké dan…' En toen begon ik te huilen. Om Berend, maar ook om zijn dochter die ik erg zou gaan missen."

Ongemakkelijke autorit

We hadden nog één overnachting te gaan en hebben toen nog seks gehad ook, achteraf onbegrijpelijk. De volgende dag gingen we terug naar huis, een rit van zeven uur. De sfeer was ongemakkelijk in de auto, met veel stiltes. Het leek wel een eeuwigheid te duren. 

Achteraf denk ik dat hij genoot van mijn ellende en dat hij het fijn vond om te zien wat ik voor hem voelde en hoeveel verdriet ik had. Misschien gaf het hem een gevoel van macht. Want zijn timing was ronduit raar. Waarom het uitgerekend dáár uitmaken, terwijl ik geen kant op kon en ver van huis was? Hij deed dit expres, dat weet ik zeker."

"Eenmaal thuis hielden we veel contact, ik ging ook nog naar de verjaardag van zijn dochtertje. Soms hadden we nog seks, maar ik wist dat hij ook met andere vrouwen omging, wat ik erg pijnlijk vond. Een paar weken later ging ik met Marjon op vakantie. Iedere dag stuurde Berend mij lieve berichtjes, en op een dag stuurde hij: 'Zullen we het toch weer proberen samen?' Mijn hart maakte een sprongetje. 

Omdat het slecht weer was, gingen Marjon en ik twee dagen eerder naar huis. Blij belde ik Berend, en ik stelde voor om langs te komen. Zijn reactie was ontnuchterend: 'Oh, maar ik heb een andere date.' Dit was voor mij de druppel. Zak erin, dacht ik."

Toxische relatie 

"Hoe lomp ook, dit was een geluk bij een ongeluk want het hielp me om eindelijk los te komen van hem. Met dit definitieve einde sloeg ook het verdriet toe, ik was er kapot van. Dankzij de steun van mijn lieve vrienden kwam ik er weer bovenop. Bovendien zag ik al snel in hoe toxisch onze relatie was geweest en dat ik echt beter af was zonder hem. Als statement liet ik al mijn piercings opnieuw zetten."

"Dat vond ik nog het lastigste: dat ik dit had laten gebeuren. Ik was teleurgesteld in mezelf."

"Iedere ex van mij wens ik het beste toe, behalve Berend. Maar onze relatie heeft mij ook iets geleerd, namelijk dat ik niet te snel moet oordelen over mensen die lang in een slechte relatie blijven hangen. Dat vond ik vroeger onbegrijpelijk, nu snap ik heel goed hoe dit ontstaat. 

Berend heeft mij nooit fysiek mishandeld, maar waarschijnlijk was ik ook dan niet meteen bij hem weggegaan. Zozeer had hij mij in zijn macht. Ik heb later veel over narcisme gelezen, en in alles herken ik Berend. Een relatie met een narcist is een sekte in het klein. Je wordt afhankelijk gemaakt en gaat steeds meer aan jezelf twijfelen."

Veranderen en afbreken 

"Het is schokkend hoe Berend mij in korte tijd kon veranderen en afbreken. Dat had ik niet van mezelf verwacht, ik ben vrij zelfverzekerd en heb een sterk karakter. Dat vond ik nog het lastigste: dat ik dit had laten gebeuren. Ik was teleurgesteld in mezelf."

"Zo’n helse vakantie waarop ik gedumpt werd, wil ik nooit meer meemaken. En nooit meer laat ik mezelf door iemand zo klein maken. Een jaar na het drama met Berend ontmoette ik mijn huidige man, samen hebben we twee kinderen. Een aantal jaar geleden kreeg ik plots op Facebook een vriendschapsverzoek van Berend. Dat weigerde ik, maar hij stuurde mij alsnog een bericht waarin hij zei het jammer te vinden dat ik zijn verzoek weigerde."

Op alle mogelijke kanalen geblokkeerd

"Ik antwoordde dat wij helemaal geen vrienden zijn. Hij stak een verhaal af waaruit bleek dat hij single was nadat hij een tweede kind had gekregen met iemand. Waarschijnlijk dacht hij: laat ik Roos maar weer van stal halen. Ik liet hem weten dat ik hem maar een zielig persoon vind en dat hij aan zichzelf moet werken. Toen werd hij boos. Tuurlijk, want bij Berend ligt het nooit aan hemzelf. Als ik hem moest geloven, waren al zijn exen borderliners – ik waarschijnlijk ook. 

Ik hoef hem nooit meer te zien, te horen of te spreken. En dat gaat ook niet gebeuren want ik heb hem op alle mogelijke kanalen geblokkeerd. Ik wil gewoon nooit meer aan hem herinnerd worden."

Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit Meer-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl

Lees meer over
Nooit meerRelatieNarcismeLiefdeLiefdesverdrietVakantieEditie NL Link in bio