De opvoedkwestie

De 7-jarige dochter van Nadia wil make-up dragen: 'Hoe stop ik dit?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe 7-jarige dochter van Nadia wil make-up dragen: 'Hoe stop ik dit?'
RTL

Het zit Nadia niet zo lekker dat haar zevenjarige dochter steeds make-up wil gebruiken. Hoe gaat ze hierover in gesprek met haar?

Sinds Nadia's dochter met sinterklaas een make-upkoffertje kreeg, is ze er helemaal druk mee, vertelt ze. "Mijn dochter is gek op spelen met make-up en kijkt steeds visagiefilmpjes op YouTube. Nu wil ze ook steeds make-up naar school dragen. Dat wil ik niet, ze is te jong. Maar nu schopt ze 's morgens steeds een enorme scène. Hoe stop ik dit?"

Emma krijgt kritiek van haar familie op haar opvoeding: 'Wil niet strenger zijn'
Lees ook

Emma krijgt kritiek van haar familie op haar opvoeding: 'Wil niet strenger zijn'

Orthopedagoog Loes Waanders begint met een geruststelling: "Bij jonge kinderen onder de negen jaar zie je dat het vaak een fase is die vanzelf weer voorbij gaat. Erken dat je ziet dat jouw dochter er zo van geniet, erkenning zorgt namelijk voor verbinding. Je begrijpt haar enthousiasme en daar hoef je ook niet in te begrenzen. Toon interesse en vraag waarom ze zo graag make-up draagt en wat het voor haar betekent. Verdiep je in haar argumenten."

"Wanneer je naar je kind luistert, zal ze ook sneller geneigd zijn om naar jou te luisteren. Wil ze het graag omdat ze het gewoon leuk vindt of komt het voort uit onzekerheid? Als het voortkomt uit schaamte of onzekerheid, dan is dat een belangrijk signaal waar je wellicht meer mee moet doen. Doet ze het bijvoorbeeld om zichzelf mooier te maken, dan kun je het erover hebben of make-up dragen hiervoor wel de juiste oplossing is."

"Luisteren is niet hetzelfde als instemmen. Ga in gesprek over wanneer ze wel en geen make-up kan dragen."

Waanders raadt ook aan om als ouder bij jezelf na te gaan wat het dragen van make-up bij je oproept. "Zit er misschien een angst onder dat jouw kind wordt uitgelachen? Het is goed om dit los te koppelen van jullie opvoedafspraken en dus niet een keuze op basis van angst te maken. Uiteindelijk blijft het ook vooral een persoonlijke (opvoed)keuze. Bij het maken van afspraken hierover en om elke ochtend escalaties voor te zijn, is samenwerking en jouw kind ook horen in zijn behoefte het belangrijkste."

Dikke laag foundation 

"Luisteren is niet hetzelfde als instemmen. Ga in gesprek over wanneer ze wel en geen make-up kan dragen, de drie w’s zijn hierbij een goed hulpmiddel: waarom wil ze make-up dragen? En wanneer? Waarbij je kijkt naar momenten waarop het wel kan, bijvoorbeeld op school wat lipgloss en nagellakEn tot slot: welke make-up? Een gezicht vol glitters en een dikke laag foundation is anders dan bijvoorbeeld alleen wat lipgloss."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieKindOpvoedingMake-up