De opvoedkwestie

Sannekes man wil na twee dochters nog een zoontje, zijzelf niet: 'Nu al druk'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockSannekes man wil na twee dochters nog een zoontje, zijzelf niet: 'Nu al druk'
RTL

Sanneke en haar man hebben twee dochters. Nu wil hij graag nog een derde kind omdat hij hoopt op een zoon. Daar heeft Sanneke haar bedenkingen over.

De wens van haar man bezorgt Sanneke de nodige kopzorgen. "Hij wil nog graag een derde omdat hij hoopt op een zoon, daar is hij eerlijk over. Maar ik zie dit niet zitten: ik vind het nu al druk met twee jonge kinderen, drie kinderen vind ik veel. Plus dat we geen garantie hebben op een jongen, wellicht wordt het weer een meisje. Hoe komen we hieruit?"

De 7-jarige dochter van Nadia wil make-up dragen: 'Hoe stop ik dit?'
Lees ook

De 7-jarige dochter van Nadia wil make-up dragen: 'Hoe stop ik dit?'

Kiezen voor een kind – als het je gegeven is - is een grote beslissing waar je beiden achter wilt staan, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Het is goed om met elkaar in gesprek te blijven. Bevraag hem hoe hij erin staat als het een dochter wordt, is die wens dan ook zo sterk aanwezig? Met andere woorden: is er een wens voor een derde kind of een wens voor een zoon? En hoe gaat hij ermee om als een derde kind jullie gegund is en het weer een meisje is? 

Blijf zelf dichtbij jouw gevoel en probeer ook los van deze gesprekken met je partner bij jezelf goed te voelen wat jij wilt, in plaats van een keuze te maken om je partner te pleasen, want daar is uiteindelijk niemand bij gebaat."

"Probeer meer zicht te krijgen of er in jullie leven én in jullie hart nog ruimte is voor een derde kind."

Bij het maken van de keuze is het belangrijk om alle belangen en aspecten samen door te nemen, zo adviseert Waanders. "Bekijk wat het effect is op jullie, op de twee oudere kinderen en neem ook praktische dingen mee zoals geld en tijd. Bespreek dit en probeer meer zicht te krijgen of er in jullie leven én in jullie hart nog ruimte is voor een derde kind. Sta ook even bewust stil bij een leven met nog een kind erbij en een leven zoals het nu is: wat zegt je gevoel dan? Uiteindelijk moet er een sterke, door beide ouders gedragen wens zijn voor een derde kindje - ongeacht het geslacht."

Verdriet en boosheid

"Merk je dat je er samen niet goed uitkomt of is het lastig om erover te praten? Het is een grote keuze die veel impact heeft en ook tussen jullie tot verwijdering, verdriet of boosheid kan leiden. Weet dat een professional zoals een relatietherapeut veel kan betekenen om jullie behoeftes helder te krijgen en een goede, gezamenlijke keuze te maken."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingKindRelatie