Liefdesles

Willy (74) vond zichzelf te leuk voor datingsites, maar 'heb nu al met zo'n 80 mannen afgesproken'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Willy (74) vond zichzelf te leuk voor datingsites, maar 'heb nu al met zo'n 80 mannen afgesproken'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Daten na je 70ste is een emotionele uitputtingsslag, weet Willy (74) inmiddels. Sommige ontmoetingen zijn enig, andere ronduit akelig. "Ik zeg geregeld 'ik doe het niet meer', maar na een egostrelend berichtje sta ik weer in de startblokken."

"Een paar jaar nadat ik abrupt gedumpt was door een grote liefde, vonden mijn vrienden dat het tijd was om te gaan daten. Ik had lang genoeg gerouwd om een man die mij behandelde als zijn minnares, terwijl ik hunkerde naar een relatie. 

Ik moest aanvaarden dat het uit was en door moest met mijn leven. Ze hadden gelijk. Misschien vond ik het ook wel comfortabel om in mijn slachtofferschap te blijven hangen. Mooi hè, hoe vrienden je de weg kunnen wijzen."

Sam heeft nu waar ze altijd op hoopte, maar 'onvoorwaardelijke liefde blijkt doodeng'
Lees ook

Sam heeft nu waar ze altijd op hoopte, maar 'onvoorwaardelijke liefde blijkt doodeng'

"Ik ging naar een psycholoog, die me leerde dat ik niet in de rouw was om de man, maar om de pijn van de vernedering. Een geweldig inzicht, dat me hielp om verder te kunnen en mijn hart weer te openen.

Ik meldde me aan op een datingsite en had de afgelopen zes jaar verschillende koffie-afspraken met leuke mannen. Niet van harte hoor. Ik vond het armoedig en vond mezelf te leuk voor zo'n site. Op de meeste sites trof ik alleen maar van die ordinaire types, dus dan ging ik er weer af." 

Geestverwant gezocht

"Ja, ik heb best wat noten op mijn zang. Uiteindelijk ben ik blijven hangen op e-Matching, want ik wilde een hogeropgeleide liefde. Ik dacht dat die mannen ook wel politiek geïnteresseerd zouden zijn, net als ik. 

Daarom ging ik ook niet jonger zitten, hoewel ik die mannen vaak veel leuker en aantrekkelijker vond. Maar ik ben dol op de jaren zeventig en om daarover uit te wisselen. Ik heb lang geprobeerd om een geestverwant te vinden in emoties en opvattingen."

"Soms hoorde ik helemaal niks meer. Dat is een van de naarste dingen die je kan overkomen."

"Het waren er de afgelopen zes jaar misschien een stuk of tachtig, de mannen met wie ik koffiedronk. En iedere keer ging ik er vol voor. Vrijblijvend kennismaken bestaat wat mij betreft niet, want je bent ergens op uit. Je gaat toch allebei kijken of het sprankelt tussen jullie, of je elkaar een beetje uit de tent kunt lokken. Het hoeft niet meteen met vlinders te zijn, maar wel een klik."

Koudwatervrees

"Ik heb in iedere date veel energie gestoken. Soms was dat leuk, maar het leverde soms ook rotmails op, waarin iemand zei dat ik arrogant was, dan vinden ze je te bijdehand. Of ik hoorde helemaal niks meer. Dat is een van de naarste dingen die je kan overkomen. 

Meestal duidt het op koudwatervrees, de mannen hebben dan een probleem met zichzelf, maar waarom niet een kort en krachtig berichtje? Dat is soothing for the soul. Ik zeg geregeld 'ik doe het niet meer', maar na een egostrelend berichtje sta ik meteen weer in de startblokken."

"Doordat ik tijdens het daten in therapie ging, zag ik waar het werkelijk om draaide. Die uitputtende zoektocht naar een vervullende liefde kwam steeds op hetzelfde neer: mijn wezenlijke behoefte om gezien te worden. En ook dat ik al die jaren ben blijven hangen in het zoeken naar intellectualiteit met een aantrekkingskracht."

Jarenlang vergist

"Nu weet ik dat ik daar niet meer op moet gokken. Ik maak het mezelf veel te moeilijk door zo vast te bijten in politiek en wat iemand weet van de geschiedenis, en of we een hele avond over de oorlog in Soedan kunnen praten. Iemands levenshouding en de verbinding tussen hart en hoofd is veel belangrijker. Levenslust is van onschatbare waarde. Ik heb me jarenlang vergist."

"En die levenslust tref je toch sneller aan bij mannen van eind vijftig dan bij mijn leeftijdsgenoten. Ondertussen ben ik zelf ook niet vrij van falen, laten we wel wezen. Ik zie er jonger uit dan ik ben, maar voorbij mijn beha is mijn huid echt niet meer wat het is geweest.

Als ik zo’n vent van mijn leeftijd zie scharrelen, kan ik me er ook niks bij voorstellen dat daar nog erotiek van afspat. Bij mannen van eind vijftig nog wel, maar ja. Het klinkt niet feministisch, maar ik ben toch bang dat ik zo’n jongere man niet aan me kan binden. Als ik het nog aandurf om weer te intiem te worden, wil ik meteen onderzoeken waarom zo’n jongere man in godsnaam iets met een oudere vrouw wil aangaan. Echt wel een dilemma!"

Respect voor dappere daters

"Mijn respect groeit met de dag, voor al die dappere daters die toch maar weer doorzetten. Dat zijn er duizenden, want het is hartstikke druk op al die sites. Die dapperheid is ook de motor. Een verlangen is ook verslavend. 

Wat mezelf betreft? Ik heb een heerlijk leven en kan prima zo door, maar ik zou het verrukkelijk vinden als er nog een man in mijn leven komt die exclusief voor mij is en ik helemaal voor hem. Dus misschien zit ik binnenkort toch weer met iemand aan de koffie."

Willy van der Griendt schreef het boek Daten voor gevorderden over haar ervaringen. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieLiefdeDatenLiefdesverdrietVriendschap