Liefdesles

Angelique probeert haar man te delen met anderen: 'Gun het hem, maar ga kapot van binnen'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den EndeAngelique probeert haar man te delen met anderen: 'Gun het hem, maar ga kapot van binnen'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Hij miste het jagen, zei de man van Angelique (49), maar haar man Roy hield nog steeds het meeste van haar. Na 18 jaar huwelijk en honderden gesprekken zijn ze nu ethisch non-monogaam, maar na jaren proberen eindigt nog steeds ieder avontuur in een teleurstelling.

"Ik wil het kunnen, voor hem. Roy draagt me op handen, dus daar ligt het niet aan. We vrijen veel en lang, en zijn open over alles. Hij is een sociaal dier, een vrijbuiter, en heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij monogamie maar een opgelegde kerkregel vindt. 

Liefde laat zich niet beknotten, liefde wil vrij zijn. Daar zijn we als stel ook heel goed in, vind ik. Nooit dwingend in zeggen waar je bent en wat je doet, en met wie. Het vertrouwen is er, wij zijn de basis en wij zijn goed."

Jeugdvrienden Stella en Martin werden eindelijk 'n stel, maar niet voor lang
Lees ook

Jeugdvrienden Stella en Martin werden eindelijk 'n stel, maar niet voor lang

"We gaan geregeld naar spannende feestjes en dan geeft het me zo’n kick als andere vrouwen bewonderend naar mijn man kijken. Soms eindigen we dan met een ander stel in een hotel, als we ze allebei leuk vinden en we allebei in de mood zijn. 

Soms ook niet, dan zeg ik van te voren al dat ik alleen wil windowshoppen. Dat is allemaal goed, zelfs als ik me halverwege de avond bedenk."

Nieuwe manier begeerd voelen 

"Het was Roy’s idee, die feestjes, want hij miste het flirten. Het jagen. Het spel. Ik snapte dat wel, en had zelf ook wel zin om me op een nieuwe manier begeerd te voelen. Eerst zoenen, spraken we af. Het moment was lekker, maar het napraten met Roy was het allerfijnst, want juist dan waren we weer zo samen.

Een gedeeld avontuur en alle kwetsbaarheid op tafel is intiemer dan welk lichamelijk contact ook. Het gaf onze relatie, en vooral ons seksleven een boost."

"Natuurlijk kwam het in de loop van de tijd via massages met happy end en swingen ook tot seks met anderen. Met wisselend succes, dat wel. Jaloezie zat me meer dan eens in de weg en dan draaide ik de boel toch weer terug. 

Eén keer ben ik zelfs huilend uit bed gerend. Gelukkig is Roy heel lief en geduldig. Hij zorgt voor me en als het even niet ging, dan kapten we alle avonturen weer af."

"Ik mag alle apps meelezen, hij vertelt altijd wie hij leuk vindt, en toch voel ik me af en toe buitengesloten."

"Na een tijdje vroeg hij dan of het oké was als hij weer op een datingapp zou gaan, omdat hij wel weer behoefte had aan chatten en spanning. Als ik het niet wil, mag ik het altijd zeggen. Ik zeg altijd ja. Echt, ik gun het hem, en ik weet dat het goed zit tussen ons. Tegelijkertijd ga ik kapot van binnen. Ik vind dat ik het moet kunnen, ik wil het kunnen."  

Hart wil niet volgen

"Rationeel begrijp ik het namelijk en sta ik er ook achter, maar mijn hart wil maar niet volgen. Vroeg of laat begint altijd het gewonde kind in mij te schreeuwen dat ze bang is en aandacht wil.

'Er is genoeg voor iedereen', zegt Roy dan, en dat weet ik ook. Ik mag alle apps meelezen, hij vertelt altijd wie hij leuk vindt en waarom, en toch voel ik me af en toe buitengesloten." 

"Sinds een jaar zijn we in een driehoeksrelatie gerold met een gezamenlijke vriendin die we kennen van de feestjes. Alleen voor de leuk, zeiden we, maar inmiddels zijn de gevoelens toch gegroeid. Ik merk aan alles dat Roy het nog lang niet wil opgeven met haar, terwijl ik het alweer te ingewikkeld vind worden.

Soms zien ze elkaar ook zonder mij, en ze appen en bellen onderling. Ik mag alles weten, maar ik voel me vooral de grote pretbederver als ik hier een punt van ga maken. Dus ik blijf meedoen. Ik kan niet van Roy vragen om voor mij monogaam te zijn, dus vraag ik van mezelf om de flexibiliteit van mijn hart te trainen."

Nog steeds de belangrijkste  

"Begrijp me niet verkeerd, aan onze avonturen beleef ik zelf ook veel plezier. Ik voel er alleen meer omheen. Gelukkig gaat het steeds beter, en weet ik dat ik sowieso de belangrijkste ben voor Roy. 

Het is interessant om te ontdekken wat ik hierin nog te leren heb over mezelf, hoeveel oude kindpijn er nog zit. Hoe mooi dat ik dat juist door de liefde leer te helen?"

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieLiefdeSeks