Liefdesles

Voor Jessie voelt de Pride als 'n tentoonstelling van alle teleurstellingen: 'Al mijn exen op één plein'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den EndeVoor Jessie voelt de Pride als 'n tentoonstelling van alle teleurstellingen: 'Al mijn exen op één plein'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Jessie (49) gaat dit jaar niet naar de Pride in Amsterdam, ook al is het haar feestje. De vijver van vrijgezelle vrouwen die op vrouwen vallen is klein, helemaal als je richting de vijftig gaat. Iedereen kent elkaar en weet alles, zo lijkt het. "Ik heb het gevoel dat ik deze regio wel heb uitgespeeld."

"Na mijn huwelijk met Melanie heb ik alleen maar korte relaties gehad. Een jaar soms, maximaal twee en vaak nog korter. Ik weet dus dat ik het kan, ruim tien jaar samen zijn met iemand, maar de laatste jaren lijkt het niet meer te lukken."

Roberto neemt voor elke gezinsvakantie een paar dagen voor zichzelf: 'Eerst even opladen'
Lees ook

Roberto neemt voor elke gezinsvakantie een paar dagen voor zichzelf: 'Eerst even opladen'

"De vijver van vrijgezelle vrouwen die op vrouwen vallen is klein, helemaal als je richting de vijftig gaat. De meeste leuke vrouwen zijn bezet, of vrije zielen. Of polyamoureus, maar sorry, daar kan ik ook niks mee. Ik vind het knap als je zo vrijgevig in de liefde kunt zijn, maar ik heb gewoon graag iemand die het liefst bij mij is. Het nadeel van zo’n klein kringetje is dat bijna iedereen elkaar wel kent, persoonlijk of zijdelings. Je weet dus al snel veel meer van iemand, dan bij een andere nieuwe kennismaking.

Ter illustratie: de laatste vrouw met wie ik datete had ook al een keer gedate met een vriendin van mij en had een fling met een vriendin van een vriendin. Mijn vorige relatie ging uit na een jaar, in prima staat overigens, en nu date zij met de ex van een vriendin van mij. Dat verzin je toch niet? Maar zo is het wel." 

Kliekjes vrouwen 

"Op datingapps kom je veelal dezelfde gezichten tegen, en op vrouwenfeestjes ook. De Canal Pride in Amsterdam was lange tijd mijn uitje van het jaar, maar deze keer sla ik over. Het is namelijk ook vreselijk confronterend en vermoeiend. 

Die kliekjes met vrouwen, de blikken en de roddels bezorgen me al een kater voordat ik m'n bier op heb. Inclusiviteit en pride, dat is het idee, maar als je niet oplet zit je zo weer in een bak teleurstellingen. Het wereldje is klein en dat maakt me moedeloos en bang tegelijk."

"Je gaat toch samen omdat je die ander de allerleukste vindt? Nu doen we het met de best beschikbare. Dat vind ik triest."

"Ik woon in Rotterdam en heb het gevoel dat ik de regio hier wel heb uitgespeeld. Voor de liefde zal ik moeten reizen. Of ik moet een verse vrijgezel treffen. Ik hoop dat ik iemand vind die pas later uit de kast komt, of uit België of Duitsland, en niet bekend is in 'the scene'.

Het rijmt totaal niet met mijn visie op de liefde, die schaarste. Je gaat toch samen omdat je die ander echt de allerleukste vindt? Nu moeten we het doen met de best beschikbare. Dat vind ik triest." 

Radeloos

"Het maakt me ook radeloos. Want, als het echt zo moeilijk is om de liefde te vinden, moet ik er dan ook rekening mee houden dat het misschien niet meer lukt? Ik hoop het toch niet, zeg. Ik vind mezelf echt te jong om mijn tijd in mijn eentje uit te zitten."

"Laatst was ik uiteten met een vriendin en verzuchtte ik dat ik nooit eerder had gewild dat ik hetero was, maar dat ik nu een lichte jaloezie begon te voelen voor de vrouwen die de mannen voor het uitkiezen hebben. Ze zijn niet allemaal leuk voor je natuurlijk, maar je hebt tenminste opties. 

Nieuwe gezichten als je na een tijdje verkering weer wil gaan daten. Ze keek me geschrokken aan, maar wist wel meteen wat ik bedoelde. Als je iemand hebt met wie je het echt leuk hebt, zoals zij heeft met haar vrouw, dan heb je geluk. Dat is een uitzondering en geen vanzelfsprekendheid."

Makkelijk denken over de liefde

"Tot aan mijn veertigste dacht ik een stuk makkelijker over de liefde. Ik zou wel iemand vinden. Zeker als je allebei een beetje je best doet, komt het wel goed, dacht ik. Maar zo simpel is het echt niet.

En zo komt het dat een middag feesten op de Pride voelt als een tentoonstelling van alle teleurstellingen. Dit jaar blijf ik liever weg van alle valse hoop en ga ik met mijn kind de duinen in. Een uitje waarvan ik zeker weet dat ik stralend van geluk thuiskom."

De naam Jessie is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesLiefdeRelatieDatenLhbtiPride Amsterdam