Liefdesles

Roberto neemt voor elke gezinsvakantie een paar dagen voor zichzelf: 'Eerst even opladen'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den EndeRoberto neemt voor elke gezinsvakantie een paar dagen voor zichzelf: 'Eerst even opladen'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Het idee van vakantie met het gezin veranderde voor Roberto (50) de laatste jaren in een doemscenario. Twee weken met z'n vieren in juli voelde als harder werken dan de hele maand november bij elkaar. Tot zijn vrouw Marije met een verrassende - en verplichte - oplossing kwam.

"Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Een beetje relaxed op vakantie gaan en gewoon genieten. Maar nee hoor. Ik vind Marije een fantastische vrouw, maar in de zomervakantie vraag ik me geregeld af waarom we nog samen zijn. Heb ik net twaalf uur door de brandende zon naar de Côte d'Azur gereden, en dan moet er meteen van alles. 

De vouwwagen overhoop om de zwembroeken van de kinderen te pakken, terwijl de tent nog niet eens staat. Boodschappen in het dorp voor een borrelplankje. Kennismaken met de buren, terwijl ik gewoon even wil zitten. Bijkomen van de reis en de eindsprint die ik op de zaak moet maken om überhaupt op vakantie te kunnen. Ik begreep niet dat Marije dat niet begreep."

Angelique probeert haar man te delen met anderen: 'Gun het hem, maar ga kapot van binnen'
Lees ook

Angelique probeert haar man te delen met anderen: 'Gun het hem, maar ga kapot van binnen'

"De meeste vakanties was de eerste week gewoon afzien. Ik kon mijn werk maar moeilijk loslaten, kon de drukte van de kinderen niet aan en had een kort lontje. Want ik wilde gewoon op het strand met de krant, terwijl zij wilden winkelen, zwemmen en spelletjes doen."

Opladen voor de familievakantie

"Drie jaar geleden riep Marije: 'zo ga je niet meer mee' en hoewel ik toen laaiend was, is dat het beste wat ze had kunnen doen. 'Ik snap dat je wil ontspannen, en dat mag ook, maar je kunt niet van ons drieën verwachten dat wij ons de hele week voegen naar jouw grillen. Ontspannen is je eigen verantwoordelijkheid.' Ze had gelijk. 

Ontspannen hoort bij goed voor jezelf zorgen. Om fysiek en mentaal helemaal aanwezig te zijn bij mijn gezin, moet ik eerst een paar dagen complete rust pakken. Sindsdien neem ik altijd een paar dagen extra vrij, in mijn eentje, voordat we met het gezin weggaan. Ga ik mountainbiken of naar een hotel aan zee. Wandelen en lezen, en vooral de tijd vergeten. Na een dag of drie verstillen ben ik weer helemaal opgeladen voor de familievakantie."

Act of love 

"Dat is de kracht van een goede relatie, vind ik. Ik ben Marije dankbaar dat ze me een dikke vette spiegel heeft voorgehouden. En echt, ik was even pislink en beledigd, maar nu zie ik in dat het een act of love is. Uit liefde voor ons gezin, en ook voor zichzelf en voor mij. 

Ze opende me de ogen. Want natuurlijk wil ik het fijn hebben samen, ook met onze twee meiden. Ik ben toch geen vader geworden om me alleen maar achter een boek te verstoppen?"

"Vakantie met kinderen is niet bedoeld om bij te tanken, maar is er voor de herinneringen."

"Doorgaan, niet opgeven, de man zijn: dat leerde ik van mijn vader, en hij waarschijnlijk van de zijne. Wij gingen thuis niet vaak op vakantie, behalve af en toe naar de camping van mijn oom in Limburg. Zelfs dan was mijn vader net zo gestrest als ik voorheen was."

Even uitblazen 

"Je voelt je toch verantwoordelijk, ook al ben je zelf doodop. Marije kan heel goed omdenken en naar alle belangen kijken. Van haar heb ik geleerd dat rust nemen niet zwak is, maar juist sterk. En dat lukt me toch het beste alleen.

Die eerste paar dagen zijn echt om tot mezelf te komen. Uit te blazen, te reflecteren op het afgelopen half jaar en ruimte te maken in mijn hoofd. Vakantie met kinderen is niet bedoeld om bij te tanken, dat doe je voor de herinneringen."

"Het heeft onze relatie een boost gegeven, dat strenge optreden van Marije. Want ze meende het, dat ze voortaan zonder mij zou gaan als ik mijn humeur niet onder controle kreeg. Een kant van haar die ik niet vaak zie, maar verdomd aantrekkelijk vind. Als je al meer dan tien jaar samen bent, zoals wij, dan moet je soms weer even je plek veroveren ten opzichte van elkaar."

Spierballentaal 

"Je gaat er zo makkelijk van uit dat je wel weet hoe die ander is en denkt, dat ze me verraste met die spierballentaal van haar. Precies wat ik nodig had. Over een week rijden we naar Italië en daar is het mijn beurt om Marije te verrassen. Hoe? Dat zeg ik natuurlijk niet, maar ik weet zeker dat ze er met volle teugen van geniet. En dat verdient ze ook."

De naam Roberto is gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesGezinRelatieVakantieKindRuzieStressKamperenFrankrijk