Onder voorwaarden

Duitsland versoepelt coronabeleid, 'horeca mag dit weekend open'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Action PressDuitsland versoepelt coronabeleid, 'horeca mag dit weekend open'
RTL

Na weken van strenge maatregelen versoepelt ook Duitsland zijn coronabeleid. Scholen, winkels en de horeca mogen vanaf dit weekend onder voorwaarden weer open. Ook wordt de Duitse voetbalcompetitie herstart. De zestien deelstaten mogen zelf besluiten in hoeverre het openbare leven weer op gang komt, zolang er geen nieuwe piek volgt.

Dat meldden diverse media, die de regeringsplannen hebben ingezien. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten ondertekenen naar verwachting vanmiddag een akkoord over de plannen.

Winkels, horeca, scholen, sportscholen, hotels en markten mogen volgens persbureau AFP vanaf zaterdag 9 mei weer open, zolang bezoekers anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Ook wordt het weer toegestaan om een verpleeghuis te bezoeken, wanneer er in het centrum geen enkele besmetting is vastgesteld.

Druk op Merkel nam toe

Merkel werd de afgelopen dagen al door de deelstaten onder druk gezet. Regio's met minder vastgestelde infecties eisten meer autonomie en presenteerden hun eigen plannen om de lockdown-maatregelen te versoepelen.

Mondkapjes verplicht in openbaar vervoer in heel Duitsland
Lees ook

Mondkapjes verplicht in openbaar vervoer in heel Duitsland

De deelstaten krijgen nu inderdaad meer de regie, maar alleen zolang het aantal nieuwe besmettingen beperkt blijft.

Wanneer er binnen een week meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners worden vastgesteld, moet de deelstaat weer overgaan op strengere lockdown-maatregelen. Zo wil Merkel niet alle macht uit handen geven.

Bundesliga 

Duitsland is verder het eerste Europese land dat haar landelijke voetbalcompetitie weer laat starten. De resterende wedstrijden zullen naar verwachting vanaf half mei zonder publiek worden gespeeld. Een precieze datum is nog niet bekendgemaakt.

Ook moeten alle spelers en stafleden naar verwachting eerst twee weken in quarantaine.

Scholen en kinderopvang

Tot nu toe waren de scholen alleen open voor leerlingen die hun eindexamens moesten maken. Vanaf maandag 11 mei geldt dat de scholen voor iedereen open mogen.

Naast de scholen kan vanaf 11 mei ook de kinderopvang weer open.

Musea waren deze maand alweer open, net als kerken en bibliotheken. Alleen de evenementensector wordt nog buiten beschouwing gelaten. Grote bijeenkomsten zijn tot zeker eind augustus verboden.

Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus inderdaad minder goed tegen zomerse temperaturen kan. Maar of dat genoeg is om een pandemie te kunnen verslaan? Daar lijkt het niet op.

Daarnaast blijven ook de grenzen gesloten voor persoonsverkeer.

Veel testen

Duitsland heeft in Europa relatief veel coronatests uitgevoerd. Ook was er nog geen dreigend tekort aan ic-bedden. In het land zijn tot nu toe bijna 7000 patiënten aan het coronavirus overleden. De ziekte is bij ruim 167.000 mensen vastgesteld.

Lees meer over
Angela MerkelDuitse BondsdagCoronavirusDuitsland