Hooggerechtshof

Amerikaanse regering bindt strijd aan met Texas om anti-abortuswet

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Zuma PressAmerikaanse regering bindt strijd aan met Texas om anti-abortuswet
RTL

De Amerikaanse regering heeft de hoogste rechters van het land gevraagd een streep te zetten door de nieuwe anti-abortuswet in de Amerikaanse staat Texas. Die wet verbiedt bijna alle abortussen in de staat.

Het ministerie van Justitie wil dat het Hooggerechtshof de wet blokkeert, omdat die in strijd zou zijn met een historische uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973. In die uitspraak, met de naam Roe versus Wade, legden de opperrechters het recht van een vrouw op abortus vast.

Conservatieve rechters

De regering van Joe Biden had de stap al aangekondigd. Eerder had ze het hof gevraagd om de wet te schorsen, maar daar gingen de veelal conservatieve rechters niet in mee. Biden zei begin september alles te doen om het recht van vrouwen op abortus te beschermen en verdedigen.

Strenge abortuswet Texas mag van hogere rechter toch blijven
Lees ook

Strenge abortuswet Texas mag van hogere rechter toch blijven

In Texas is abortus sinds kort verboden zodra de hartslag van het embryo waarneembaar is. Dat is rond de zes weken, wanneer veel vrouwen nog niet eens weten dat ze zwanger zijn. Het leidde tot veel woede, ook omdat Texas de bevolking met een beloning van 10.000 dollar aanmoedigt om overtreders voor de rechter te slepen.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
AbortusVerenigde Staten