Blokkade teruggedraaid

Strenge abortuswet Texas mag van hogere rechter toch blijven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Zuma PressStrenge abortuswet Texas mag van hogere rechter toch blijven
RTL

Abortus is toch weer verboden in Texas vanaf de zesde week van de zwangerschap. Twee dagen geleden oordeelde een rechter dat de strenge anti-abortuswetgeving niet mocht, maar dat besluit is teruggedraaid.

Onder de nieuwe wet mag een abortus niet meer worden uitgevoerd als bij de foetus een hartslag kan worden waargenomen. Dat kan al na zes weken zwangerschap zijn. Er is ook geen uitzondering voor zwangerschappen door incest of verkrachting.

Eerste klinieken weer begonnen met abortussen in Texas
Lees ook

Eerste klinieken weer begonnen met abortussen in Texas

De rechter oordeelde eerder deze week dat de wet de keuzevrijheid van vrouwen beperkt en dat dit 'geen dag langer' mocht duren. De uitvoering van de wet werd opgeschort, zolang er nog rechtszaken tegen lopen.

Naar Hooggerechtshof

Een hogere rechter bepaalde dat de rechter in Texas geen verbod had mogen uitvaardigen. Mogelijk komt de zaak nu bij het Amerikaanse Hooggerechtshof terecht. Dat weigerde eerder om een zaak over de wet in Texas aan te nemen.

De procureur-generaal in Texas, een Republikein, is blij met de uitspraak. Hij twitterde dat het 'geweldig nieuws' is en dat hij zal blijven vechten tegen inmenging van de federale overheid in zijn staat.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Burgers klagen elkaar aan

In verschillende staten waar de Republikeinen de meerderheid hebben in de parlementen wordt de laatste jaren geprobeerd om abortussen te verbieden of moeilijker te maken.

Texas omzeilt met de wet een eerder uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1973. Toen werd geoordeeld dat abortus legaal is in de VS. Onder de anti-abortuswet kunnen burgers elkaar aanklagen voor het uitvoeren van een abortus, waardoor de handhaving niet bij de staat ligt.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
AbortusKindGezondheidszorgGezondheidRechtspraakVerenigde Staten