Oorlog Rusland en Oekraïne

Eerste F-16's op weg naar trainingscentrum voor Oekraïners

Door RTL Nieuws/ ANP··Aangepast:
© ANPEerste F-16's op weg naar trainingscentrum voor Oekraïners
RTL

Vijf Nederlandse F-16's zijn op weg naar een Europees trainingscentrum in Roemenië. De straaljagers zullen daar gebruikt worden om Oekraïense piloten op te leiden. Daarbij zullen zij het NAVO-luchtruim niet verlaten.

Nederland stelt in totaal 12 tot 18 F-16's beschikbaar voor trainingsdoeleinden. Defensieminister Kajsa Ollongren kondigde een kleine maand geleden al aan dat de eerste toestellen binnen enkele weken naar Roemenië zouden vertrekken.

Russische dominantie doorbreken

Oekraïne kan naar verwachting vanaf komend voorjaar F-16's inzetten in de strijd tegen Rusland. Meerdere westerse landen waaronder Nederland hebben toestellen toegezegd.

Oekraïne hoopt de Russische dominantie in het eigen luchtruim daarmee te doorbreken.

F-16-training Oekraïne duurt volgens minister zeker zes maanden
Lees ook

F-16-training Oekraïne duurt volgens minister zeker zes maanden

Nederland en Denemarken

Oekraïne kan 'in principe' op den duur 24 F-16's tegemoetzien die het kan inzetten in de strijd tegen Rusland. Nederland heeft er nog 42.

De Verenigde Staten, het veruit grootste en machtigste land van de NAVO, nemen het werk van Nederland en Denemarken nu over. De VS gaan de 'luchtmachtcoalitie' leiden die Oekraïne wil voorzien van een moderne, sterke luchtmacht. Nederland en Denemarken, de initiatiefnemers van de eerdere 'straaljagercoalitie' blijven wel op de voorgrond meehelpen.

Grimmiger

De VS hadden aanvankelijk grote aarzelingen om Oekraïne moderne gevechtsvliegtuigen te leveren. Dat zou het conflict nog grimmiger maken of zelfs de NAVO in de oorlog kunnen meesleuren, klonk het lang in Washington. Toen in de voortslepende oorlog taboe na taboe sneuvelde en na noest overredingswerk van onder meer Nederland draaiden de VS bij.

De eerste Oekraïense piloten zouden op zijn vroegst komend voorjaar klaar zijn om een F-16 te besturen, schat de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin.

Lees meer over
Ministerie van DefensieF-16Roemenië