Oorlog tussen Rusland en Oekraïne

Nederland reserveert ruim 2 miljard euro voor steun aan Oekraïne in 2024

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNederland reserveert ruim 2 miljard euro voor steun aan Oekraïne in 2024
RTL

Nederland blijft Oekraïne ook volgend jaar steunen in de oorlog tegen Rusland. Daarom heeft het kabinet voor 2024 ruim 2 miljard euro gereserveerd. “Met dit forse bedrag geven we een duidelijk signaal af: Oekraïne kon én kan op ons blijven rekenen”, aldus minister van Defensie Kajsa Ollongren.

Het geld wordt vooral gebruikt voor militaire steun. Daarnaast gaat het ook naar herstel en wederopbouw van het land, en het opsporen en vervolgen van oorlogsmisdaden.

Munitietekort dreigt voor Oekraïne: 'EU maakt belofte niet waar'
Lees ook

Munitietekort dreigt voor Oekraïne: 'EU maakt belofte niet waar'

Het gereserveerde bedrag is iets lager dan de 2,5 miljard euro die voor dit jaar was vrijgemaakt voor Oekraïne. Deze zomer werd daar nog eens 1,7 miljard euro aan toegevoegd.

Het kabinet komt met de miljarden voor volgend jaar tegemoet aan de belofte die afgelopen zomer is gedaan aan Oekraïne tijdens de NAVO-top in Vilnius.

Deze week werd het eerste opleidingscentrum voor F16-piloten in Europa is geopend in Roemenië. Er moeten Oekraïense piloten worden opgeleid. Het centrum is een initiatief van Nederland en minister Ollongren kwam speciaal naar Roemenië voor de opening.

In Oekraïne is grote behoefte aan munitie en onderhoud van al eerder geleverde systemen. Nederland wil met het geld onder meer helpen met het versterken van de Oekraïense luchtverdediging, zodat het zich kan blijven verdedigen tegen Russische aanvallen.

De ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat de Oekraïense bevolking 'kan rekenen op voorspelbare Nederlandse steun zolang als dat nodig is'. "Het is ook een politiek signaal richting Rusland dat het kabinet vastberaden is de steun aan Oekraïne voort te zetten."

Lees meer over
Kajsa OllongrenMinisterie van DefensieOorlog in OekraïneOekraïne