'Niet uit het oog raken'

Seksueel kindermisbruik 'in meer dan helft gevallen in woning'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtSeksueel kindermisbruik 'in meer dan helft gevallen in woning'
RTL

Kindermisbruik gebeurt in meer dan de helft van de gevallen in een woning, wat het 'aannemelijk' maakt dat de dader een familielid of bekende van het slachtoffers is. Dat staat in een nieuw rapport, waarin ook gewaarschuwd wordt voor het gevaar van zulk misbruik: het maakt het voor een slachtoffer moeilijker om erover te praten.

Als de politie naar een melding gaat van seksueel geweld tegen kinderen, is dat in 58 procent van de gevallen in een woning. Het gaat dan bijvoorbeeld om incest, verkrachting, sexting en aanranding, meldt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Conny Rijken.

"De grote groep die slachtoffer wordt in de thuissfeer mag niet uit het oog raken. Juist omdat de schade hier het grootst kan zijn", zegt Rijken.

Jonge daders

Zij zegt dat er de afgelopen tijd 'terecht veel aandacht geweest voor seksueel geweld dat zich afspeelt op de werkvloer, bij sportclubs en in de publieke ruimte', maar vreest dat de slachtoffers in eigen huis vergeten worden.

Opnieuw slachtoffer? Verontrustend rapport over seksueel misbruik tieners
Lees ook

Opnieuw slachtoffer? Verontrustend rapport over seksueel misbruik tieners

Eerder meldde de Nationaal Rapporteur al dat bij ruim een derde van de veroordelingen voor seksueel geweld tegen kinderen sprake was van een familieband tussen dader en slachtoffer. Waarschijnlijk is er in werkelijkheid nog vaker een connectie, maar zijn slachtoffers te bang om naar de politie te stappen.

'Goede voorlichting'

Uit de vandaag gepubliceerde monitor, die gaat over de periode tussen 2018 en 2022, blijkt verder dat verdachten van het misbruik zelf vaak (in 38 procent van de gevallen) jonger dan 21 jaar zijn. Rijken vraagt om 'goede voorlichting over seksualiteit' om dit aantal naar beneden te krijgen.

"Zo is het belangrijk dat ze leren wat het betekent om respectvol met elkaar om te gaan (…) en wat te doen wanneer anderen hun grenzen overschrijden", zegt Rijken. Zij vindt dat scholen hierin een belangrijke rol hebben.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Centrum Seksueel GeweldSeksueel misbruikSeksueel geweld