Minstens tien doden

Oekraïense steden getroffen door grootschalige Russische luchtaanvallen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APOekraïense steden getroffen door grootschalige Russische luchtaanvallen
RTL

Rusland heeft deze ochtend grootschalige luchtaanvallen uitgevoerd op meerdere Oekraïense steden. Onder ander Kyiv, Charkiv en Lviv werden aangevallen met raketten en drones, meldt persbureau Reuters. Oekraïne meldt tot nu toe tien doden en 60 gewonden, media in het land schrijven over twaalf doden en 75 gewonden.

Volgens Oekraïne werden er 158 aanvallen uitgevoerd door Rusland. De luchtverdediging er zou daar 114 van hebben uitgeschakeld: 27 drones en 87 raketten.

Ziekenhuis en woongebouwen

In de stad Charkiv hebben volgens burgemeester Ihor Terechov zeker 22 Russische aanvallen plaatsgevonden. Daarbij zouden onder meer een ziekenhuis, woongebouwen en industrie schade hebben opgelopen.

In hoofdstad Kyiv zouden twee doden zijn gevallen en meerdere mensen gewond zijn geraakt. De burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, meldt op sociale media dat een metrostation is aangevallen dat door burgers gebruikt werd als schuilplaats. Het gebouw is volgens hem beschadigd geraakt.

Een gewonde vrouw in Kyiv.© AP
Een gewonde vrouw in Kyiv.

'Blijf in schuilplaatsen'

In Kyiv zouden er ook branden zijn uitgebroken in een pakhuis en in een flat met appartementen na een aanval. Klitsjko riep inwoners via sociale media op in schuilplaatsen te blijven.

Vanuit de stad Lviv en Dnipro zijn deze ochtend eveneens explosies gemeld. In Lviv zouden zeker tien 'kamikazedrones' doelen hebben aangevallen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky plaatste dit bericht over de aanvallen op X:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Rusland gebruikte drones en meerdere soorten raketten bij de grootschalige aanvallen, zegt de Oekraïense luchtmacht. Het zou onder meer gaan om kruisraketten en hypersonische raketten. Er is een landelijk luchtalarm afgekondigd en burgers zijn opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken.

De grootschalige Russische aanvallen laten volgens de Oekraïense regering nog eens zien dat het land dringend internationale hulp nodig heeft. "We doen wat we kunnen om ons luchtschild te versterken. Maar de wereld moet zien dat we meer ondersteuning nodig hebben om deze terreur te stoppen", zei Andriy Jermak, een belangrijke medewerker van de president.

Lees meer over
Oorlog in OekraïneRaketaanvalOekraïne