Dodental opgelopen tot 30

Biden: 'Aanval laat zien dat Rusland doorgaat, Poetin moet worden gestopt'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Zuma PressBiden: 'Aanval laat zien dat Rusland doorgaat, Poetin moet worden gestopt'
RTL

De recente Russische aanvallen op Oekraïne laten zien dat president Vladimir Poetin niet van plan is om de oorlog te staken, zegt de Amerikaanse president Joe Biden. Volgens hem moet de Amerikaanse politiek daarom onmiddellijk in actie komen en meer steun naar het land sturen.

Biden sprak van de 'grootste luchtaanval op Oekraïne sinds de oorlog begon'. De Oekraïense krijgsmacht schat dat er zo'n 158 raketten en drones werden ingezet. Volgens Biden werden bij de 'wrede aanval' onder meer hypersonische raketten gebruikt, een extreem snelle raket. Het dodental is volgens Kyiv inmiddels opgelopen tot 30, plus ruim 160 gewonden.

"Het is een grimmige herinnering voor de wereld dat na bijna twee jaar van verwoestende oorlog Poetins doelen ongewijzigd blijven. Hij wil Oekraïne vernietigen en het volk onderwerpen. Hij moet gestopt worden", zei Biden.

Belang van NAVO

Dat is volgens hem ook in het belang van de NAVO en de veiligheid in Europa en de Verenigde Staten. "Als dictators en autocraten de kans krijgen om tekeer te gaan in Europa, neemt het gevaar toe dat de Verenigde Staten direct wordt meegesleurd." Biden wil voor tientallen miljarden aan economische en militaire steun naar Oekraïne sturen, maar het Congres houdt dat tegen.

Rusland begint weer met grote luchtaanvallen: 'Om moreel Oekraïne te breken'
Lees ook

Rusland begint weer met grote luchtaanvallen: 'Om moreel Oekraïne te breken'

De Britse regering liet vandaag juist weten zo'n tweehonderd luchtverdedigingsraketten naar Oekraïne te willen sturen. Het besluit volgt op de aanvallen van Rusland op Oekraïne eerder vandaag, schrijft de Britse minister van Defensie Grant Shapps op X.

"De nieuwste golf van moordlustige luchtaanvallen van Poetin is een hopeloze en zinloze poging om het momentum weer op gang te brengen na de catastrofale verliezen van honderdduizenden dienstplichtigen en de vernedering dat de driedaagse oorlog een derde kalenderjaar ingaat", schrijft Shapps.

'Vrije wereld' 

Volgens Shapps stelt Poetin het Oekraïense vermogen om zich te verdedigen op de proef 'in de hoop dat hij de overwinning kan wegsleuren uit de kaken van de nederlaag'. Oekraïne is nog niet verloren, vindt Shapps. Volgens hem moeten het VK en de rest van de 'vrije wereld' nu laten zien dat ze Oekraïne blijven steunen.

Eerder vandaag liet de Britse premier Rishi Sunak zich al uit over de aanvallen. Volgens hem zouden de aanvallen de internationale gemeenschap moeten bewegen om meer steun te verlenen aan Oekraïne. "Deze aanvallen laten zien dat Poetin niet zal stoppen tot hij vrijheid en democratie heeft vernietigd. We moeten aan de zijde van Oekraïne blijven staan, voor zolang dat nodig is."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Joe BidenOorlog in OekraïneVerenigde StatenOekraïneGroot-Brittannië