UNRWA

Hulporganisatie: Israël martelt gevangenen om valse verklaringen af te dwingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Mahmud IsaHulporganisatie: Israël martelt gevangenen om valse verklaringen af te dwingen
RTL

Israël heeft gevangen genomen Palestijnen gemarteld om valse beschuldigingen tegen de hulporganisatie UNRWA los te krijgen. Dat blijkt uit gesprekken met vrijgelaten Palestijnen, schrijft de VN-organisatie in een rapport.

Gevangengenomen Palestijnen, onder wie medewerkers van de hulporganisatie, zouden onder andere met waterboarding zijn gemarteld. Israël zou zo gevangenen hebben gedwongen om verklaringen af te leggen over betrokkenheid van UNRWA bij de aanval van Hamas op 7 oktober.

Hielpen VN-medewerkers bij Hamas-aanval? Beschuldiging van ontvoering en verplaatsen van doden
Lees ook

Hielpen VN-medewerkers bij Hamas-aanval? Beschuldiging van ontvoering en verplaatsen van doden

"Palestijnse gevangenen op de Westelijke Jordaanoever worden met grote regelmaat gemarteld, zowel psychisch als fysiek. Er is geen reden om aan te nemen dat de mensen die worden opgepakt in Gaza beter behandeld worden", zegt Midden-Oosten correspondent Olaf Koens. "Ik heb zelf een paar dagen geleden ook een Palestijn geïnterviewd die is gemarteld. Ook uit zijn getuigenis blijkt dat marteling schering en inslag is."

Volgens Israël hebben tientallen medewerkers van UNRWA banden met Hamas en zijn ze medeplichtig aan de aanvallen van 7 oktober. Naar aanleiding van die beschuldigingen stopten zestien landen, waaronder Nederland, hun financiële steun voor de hulporganisatie van de VN.

Wat is UNRWA?

UNRWA is een hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, en valt onder de Verenigde Naties. Sinds 1949 biedt de organisatie humanitaire hulp aan Palestijnse vluchtelingen, zowel in de Palestijnse gebieden als in Libanon, Syrië en Jordanië.

UNRWA zegt nu dat belastende verklaringen onder dwang zijn afgelegd. In een eerste reactie tegen persbureau Reuters zegt Israël dat het zich altijd aan internationale wetten houdt.

Organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch rapporteren echter al langer over misstanden in Israëlische gevangenissen. Palestijnse gevangen worden regelmatig zonder proces en onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden.

Lees meer over
Olaf KoensVNMartelingIsraëlisch-Palestijns conflictIsraëlPalestijnse gebieden