'Nodig voor doelen oorlog'

Netanyahu wil offensief Rafah ondanks internationale druk doorzetten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / AFPNetanyahu wil offensief Rafah ondanks internationale druk doorzetten
RTL

Ondanks grote internationale druk blijft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vasthouden aan een gepland grondoffensief in Rafah. De vrees is dat de inval in de plaats in het zuiden van de Gazastrook, waar ruim een miljoen Palestijnen in schrijnende omstandigheden op elkaar zitten, veel burgerslachtoffers zal veroorzaken.

"Geen enkele hoeveelheid internationale druk zal ons ervan weerhouden om alle doelen van de oorlog te realiseren: het elimineren van Hamas, het vrijlaten van al onze gijzelaars en ervoor zorgen dat Gaza niet langer een bedreiging vormt voor Israël", zei Netanyahu tijdens een kabinetsvergadering. "Om dit te doen, zullen we ook in Rafah opereren."

Zijn boodschap komt op het moment dat besprekingen in Doha over een wapenstilstand in Gaza hoogstwaarschijnlijk worden hervat. Veel bondgenoten van Israël hebben het land juist opgeroepen om geen aanval op Rafah uit te voeren. Maar Israël beweert dat het laatste bolwerk van Hamas daar te vinden is.

'Hamas wil alle gijzelaars vrijlaten, in ruil voor Israëlische terugtrekking uit Gaza'
Lees ook

'Hamas wil alle gijzelaars vrijlaten, in ruil voor Israëlische terugtrekking uit Gaza'

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak vandaag met Netanyahu. Scholz liet zich voor het eerst kritisch uit over het hoge aantal dodelijke slachtoffers door de Israëlische agressie in de Gazastrook. Dit terwijl de Duitsers sinds de start van de Israëlische operatie stevig achter Israël staan.

Scholz zette zijn vraagtekens bij de 'verschrikkelijk hoge prijs' die de inwoners van Gaza betalen. Volgens hem kan de wereld niet toekijken en niets doen terwijl de Palestijnen hongersnood en de dood riskeren. "Hoe erger de situatie in de Gazastrook wordt, hoe meer de vraag komt of er geen andere manieren zijn om Hamas uit te schakelen", zei de bondskanselier.

'Waar moeten ze heen?'

"Hoe moeten meer dan anderhalf miljoen mensen worden beschermd?", vroeg Scholz zich eerder op de dag in een gezamenlijke persconferentie met de Jordaanse koning af. "Waar moeten ze heen? Het grote aantal burgerslachtoffers dat zal vallen als Israël Rafah aanvalt zal vrede in de regio erg moeilijk maken."

Volgens cijfers van het Palestijnse gezondheidsministerie zijn 31.500 Palestijnen gedood door de Israëlische operatie in Gaza. Deze cijfers zijn niet onafhankelijk te verifiëren omdat Israël geen onafhankelijke waarnemers toelaat in het gebied maar worden door de VN als betrouwbaar beschouwd.

Kritiek op het leger is in Israël zo goed als taboe. Toch zijn er ex-soldaten die zich uitspreken tegen de oorlog in Gaza en de bezetting op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.
Lees meer over
Olaf ScholzIsraëlisch-Palestijns conflictPalestijnse gebiedenIsraëlDuitsland