Sde Teiman-gevangenis

Israëlische klokkenluiders: gevangenen zonder verdoving geopereerd en gemarteld uit wraak

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Foto van klokkenluider, verkregen door CNN.Israëlische klokkenluiders: gevangenen zonder verdoving geopereerd en gemarteld uit wraak
RTL

Palestijnse gevangenen worden stelselmatig gemarteld en gewonde gevangenen worden geopereerd door ongekwalificeerd personeel, vaak zonder verdoving. Dat zeggen drie klokkenluiders die werken in de Israëlische Sde Teiman-gevangenis tegen CNN.

In deze gevangenis worden Palestijnen vastgezet die zijn opgepakt in Gaza. In de gevangenis moet worden vastgesteld of de gevangenen banden hebben met Hamas. Maar ook gevangenen zonder zulke banden worden gemarteld en lang vastgehouden zonder aanklacht, zeggen drie anonieme klokkenluiders tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

CNN sprak naast de Israëlische gevangenismedewerkers met meer dan tien voormalige gevangenen. Op basis van al die gesprekken is een reconstructie gemaakt van de martelingen in de Sde Teiman-gevangenis.

Die gevangenis bestaat uit twee delen: een detentiecentrum en een ziekenhuis. In het detentiecentrum worden gevangenen geblinddoekt en geboeid, zoals is te zien op onderstaande uitgelekte foto.

Geboeide en geblinddoekte gevangenen in de Sde Teiman-gevangenis.© Foto gemaakt klokkenluider, verkregen via CNN.
Geboeide en geblinddoekte gevangenen in de Sde Teiman-gevangenis.

"De gevangenen mochten niet bewegen. Ze moesten rechtop zitten en mochten niet praten", zegt een van de klokkenluiders. Wie toch bewoog of praatte, werd apart genomen en geslagen. Een bewaker vertelt dat sommige gevangenen daarvan terugkwamen met gebroken tanden en botten.

Patiënten vastgebonden en in luiers

Naast een detentiecentrum is er ook een ziekenhuis in de gevangenis. Een dokter beschrijft hoe patiënten daar vastgebonden op hun ziekenhuisbed liggen. Ze dragen luiers en moeten via een rietje eten.

"Er werd me gevraagd om dingen te leren op mijn patiënten. Kleine behandelingen die volledig buiten mijn expertise liggen", zegt de dokter. Bovendien worden dit soort behandelingen vaak onverdoofd uitgevoerd, zegt hij tegen CNN. "Als ze klaagden over pijn, kregen ze paracetamol."

In het ziekenhuis liggen niet alleen gevangenen die gewond binnen zijn gekomen. Er zouden ook verwondingen worden behandeld die in de gevangenis zijn opgelopen. Een dokter vertelt bijvoorbeeld dat een gevangene die constant geboeid was, zware verwondingen aan zijn polsen kreeg. Zo zwaar dat een amputatie nodig was.

Israëlische getuigenissen zeldzaam

Er komen vaker berichten naar buiten over misstanden in Israëlische gevangenissen. Meestal gaat het om voormalige Palestijnse gevangenen die hierover getuigen. Het is zeldzaam dat ook Israëlische bronnen uit de school klappen. De getuigenissen van de Israëlische klokkenluiders komen overeen met ervaringen van Palestijnse gevangenen.

In een reactie zegt het Israëlische leger tegen CNN gevangenen altijd fatsoenlijk te behandelen. Het leger ontkent niet dat gevangenen worden vastgebonden en luiers moeten dragen, maar zegt dat dat alleen gebeurt uit veiligheidsoverwegingen: "Er zijn ons geen incidenten bekend van onwettig vastbinden."

Bovendien, zegt het Israëlische leger, worden gevangenen weer vrijgelaten zodra duidelijk is dat ze geen veiligheidsrisico vormen. Dat komt niet overeen met de getuigenissen van de klokkenluiders. Een van hen denkt zelfs dat veiligheid helemaal niet het belangrijkste doel is van de gevangenis: "De martelingen worden niet gedaan om aan informatie te komen. Het is wraak."

Lees meer over
MartelingOorlog tussen Hamas en IsraëlGevangenisIsraël