Oppositie favoriet in peilingen

President Maduro aangewezen als winnaar verkiezingen Venezuela, ook oppositie claimt winst

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Alfredo Lasry RPresident Maduro aangewezen als winnaar verkiezingen Venezuela, ook oppositie claimt winst
RTL

De oppositie was torenhoog favoriet in de peilingen, maar de zittende president Nicolas Maduro is door de kiesraad in Venezuela aangewezen als winnaar van de verkiezingen. De oppositie beschuldigt Maduro van fraude en zegt dat Edmundo González de overduidelijke winnaar is.

Zo'n 80 procent van de stemmen is geteld. Volgens de voorzitter van de kiescommissie, Elvis Amoroso ging tot nu toe de voorkeur van meer dan de helft van de kiezers naar Maduro. Zijn belangrijkste tegenstander Edmundo González kreeg volgens de electorale autoriteit 44,2 procent van de stemmen. 

Voorafgaand aan de verkiezingen bestond grote angst dat er gefraudeerd zou worden bij het tellen van de stemmen. Verschillende exitpolls wezen er juist nog op dat de oppositie zou gaan winnen. De voorzitter van de kiescommissie staat daarnaast bekend als bondgenoot van Maduro. Zijn neutraliteit is in aanloop naar de verkiezingen ernstig in twijfel getrokken.

De Venezolaanse oppositieleidster María Corina Machado heeft gezegd dat de oppositie 70 procent van de stemmen heeft gekregen in de presidentsverkiezingen. "We willen de wereld vertellen dat Venezuela een nieuwe gekozen president heeft en dat is Edmundo González Urrutia", aldus Machado.

'Ongeloofwaardige uitslag'

Redacteur Latijns-Amerika Thomas van den Elshout noemt de uitslag 'niet geloofwaardig'. "Maduro is enorm impopulair, zijn land staat aan de afgrond. Alle peilingen lieten een enorme nederlaag zien voor Maduro. Het kan bijna niet dat hij eerlijk heeft gewonnen. De oppositie geeft ook aan hier niet mee akkoord te gaan."

Democratische verkiezingen in dictatuur? Venezuela massaal naar de stembus
Lees ook

Democratische verkiezingen in dictatuur? Venezuela massaal naar de stembus

Oppositieleider María Corina Machado had kiezers in Venezuela eerder opgeroepen om, na het uitbrengen van hun stem bij de verkiezingen in het land gisteren, aanwezig te blijven in de stembureaus. Ze wilde dat kiezers dit zouden doen om zelf het tellen van de stemmen te kunnen controleren in de 'beslissende uren' na het sluiten van de stembussen.

"Als de oppositie kan aantonen dat er fraude is gepleegd, gaat de druk op Maduro alleen maar toenemen", zegt Van den Elshout. De klap voor Venezolanen is volgens hem enorm. "Er is kans dat er een grote groep boze Venezolanen de straat op gaat." 

Maduro: 'Winst triomf voor vrede en stabiliteit'

"De afgelopen jaren zijn acht miljoen mensen het land ontvlucht. Hele families zijn verscheurd. Veel mensen hadden de hoop dat met een nieuwe regering ze weer terug konden naar hun land. Naar hun familie. Maar nu zullen er alleen maar meer Venezolanen vertrekken."

Maduro zelf noemde zijn overwinning in een eerste reactie een triomf voor vrede en stabiliteit. Voorafgaand aan de verkiezingen had hij gewaarschuwd voor een 'bloedbad' als hij zou verliezen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Latijns-Amerikaanse leiders inclusief de Chileense president Gabriel Boric noemen de uitslagen 'moeilijk te geloven'. Peru heeft zijn ambassadeur in Caracas teruggeroepen. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is 'bezorgd dat de officiële uitslagen niet de keuze van de Venezolanen weergeven'.

Strenge dictatuur

In Venezuela is al jaren een strenge dictatuur. Bij de vorige verkiezingen, in 2018, werden de meeste oppositiepartijen uitgesloten van deelname. En ook dit keer leek het mis te gaan: dé gedoodverfde oppositieleider, María Corina Machado, werd om onduidelijke redenen gediskwalificeerd. Maar er werd een nieuwe kandidaat gevonden: Edmundo González. Hij mocht wel meedoen.

González was bij het grote publiek onbekend, maar met de steun van Machado had hij een enorme voorsprong in de peilingen: hij stond op 65 procent - de president, Nicolás Maduro, slechts op 15. 

Lees meer over
Nicolas MaduroVerkiezingenVenezuela