Drie doden

Mesaanval op kinderen schokt Groot-Brittannië: 'Nachtmerrie is werkelijkheid'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Ioannis Alexopoulos/LNP/ShuttersMesaanval op kinderen schokt Groot-Brittannië: 'Nachtmerrie is werkelijkheid'
RTL

Een dag na het steekincident in het Engelse Southport is er nog weinig bekend over het motief van de verdachte. Bij de steekpartij kwamen drie kinderen om het leven, acht andere kinderen en twee volwassenen raakten gewond. "De nachtmerrie van gisteren is werkelijkheid", zegt Verenigd Koninkrijk-correspondent Anne Saenen.

"De Britten worden vol ongeloof wakker", zegt Saenen, een dag na de mesaanval. "Een vrolijke vakantiedag eindigde in een bloedbad. Bewoners kunnen nauwelijks bevatten wat er gebeurd is."

Omstander greep in

In de Britse media is vandaag veel aandacht voor een 63-jarige man die in zijn been werd gestoken toen hij de 17-jarige verdachte probeerde tegen te houden. Hij was gisteren aan het werk in zijn kantoor dicht bij de dansstudio waar het steekincident plaatsvond. Toen hij het geschreeuw van de kinderen hoorde, rende hij erop af. Volgens zijn vrouw zou de man tussen de kinderen en de bewapende verdachte zijn gesprongen.

"Toen hij naar buiten rende zag hij dat de verdachte een kind had aangevallen. Hij probeerde het mes van hem af te pakken, maar werd toen zelf in zijn been gestoken", vertelt zijn vrouw aan de Britse The Telegraph. "Hij is erg boos dat hij niet meer hulp kon bieden. Fysiek komt het wel goed met hem, mentaal weet ik het niet."

Steekpartij Engeland: acht slachtoffers, onder wie zes kinderen, in kritieke toestand
Lees ook

Steekpartij Engeland: acht slachtoffers, onder wie zes kinderen, in kritieke toestand

De steekpartij vond plaats in een evenementengebouw waar een grote groep kinderen bezig was met een Taylor Swift-dansworkshop. De zangeres heeft inmiddels zelf ook gereageerd op de steekpartij. 

Op Instagram schrijft ze: "Ik ben volledig in shock. Het verlies van leven, het verschrikkelijke trauma dat werd toegebracht aan iedereen die erbij was. Dit waren gewoon kleine kinderen op een dansles. Ik weet niet hoe ik mijn medeleven aan deze families moet overbrengen."

De 17-jarige verdachte zit vast op verdenking van moord en poging tot moord. Zijn motief is nog niet bekend. De politie gaat niet uit van een terreurdaad.

De Britse koninklijke familie heeft medeleven betuigd aan de slachtoffers. "Als ouders kunnen we ons niet voorstellen wat de families, vrienden en geliefden van de doden en gewonden in Southport doormaken", schrijven prins William en zijn vrouw Catherine op sociale media. Koning Charles liet eerder via sociale media weten 'diep geschokt' te zijn.

Gisteren gaf de Britse politie een persconferentie over het steekincident:

Lees meer over
SteekpartijGroot-Brittannië