Beide partijen claimen winst

Doden en gewonden bij hevige protesten na verkiezingen Venezuela

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / AFPDoden en gewonden bij hevige protesten na verkiezingen Venezuela
RTL

Bij protesten en ongeregeldheden na de omstreden verkiezingen in Venezuela zijn volgens plaatselijke media en ziekenhuizen zeker vier doden en meer dan veertig gewonden gevallen. De meeste slachtoffers vielen in de deelstaat Aragua die vlak ten westen van de hoofdstad Caracas ligt.

In Caracas viel een dode. Volgens lokale media zijn de meeste gewonden gevallen door vuurwapens. Ook zouden zeker 750 mensen zijn opgepakt. 

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Volker Turk, liet weten 'diep bezorgd over de dodelijke onrust' te zijn. Hij is 'gealarmeerd over signalen van buitenproportioneel gebruik van geweld door wetshandhavers, samen met geweld door gewapende individuen die de regering steunen'.

Beide partijen claimen winst

Door heel het land wordt geprotesteerd naar aanleiding van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. De huidige president Nicolás Maduro zegt die te hebben gewonnen met ruim 51 procent van de stemmen. 

De oppositie zegt juist dat die uitslagen onbetrouwbaar zijn. Volgens hen heeft de oppositiekandidaat, Edmundo González Urrutia, zeker 70 procent van de stemmen gehaald. Gonzáles heeft de verkiezingsoverwinning ook opgeëist.

Democratische verkiezingen in dictatuur? Venezuela massaal naar de stembus
Lees ook

Democratische verkiezingen in dictatuur? Venezuela massaal naar de stembus

Veel Latijns-Amerikaanse leiders hebben de resultaten verworpen of gezegd dat meer transparantie nodig is. De afdeling verkiezingswaarneming van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) erkent de uitslag van de Venezolaanse presidentsverkiezingen niet. Deze organisatie bestaat uit zo'n 35 landen.

Het samenwerkingsverband van Amerikaanse staten houdt morgen een buitengewone vergadering om de situatie rond de omstreden stembusgang te bespreken.

In Venezuela wordt op verschillende manieren gedemonstreerd tegen Maduro, onder meer met potten en pannen:

Het Venezolaanse leger zou Maduro nog steeds steunen. De Venezolaanse minister van Defensie, generaal Vladimir Padrino López, heeft verklaard dat de strijdkrachten 'absoluut trouw' zijn aan de president.

De generaal zei dat 'er een staatsgreep wordt gepleegd, opnieuw door fascistische groepen van extreemrechts die steun hebben van het Noord-Amerikaanse imperialisme'.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Nicolas MaduroVenezuela