Politiek leider

Kritiek op liquidatie Hamas-leider Haniyeh, Iran zweert wraak

·Aangepast:
© ANPKritiek op liquidatie Hamas-leider Haniyeh, Iran zweert wraak
RTL

Onder meer China, Iran en de Houthi-rebellen in Jemen hebben de liquidatie van Hamas-leider Haniyeh veroordeeld. Iran zweert wraak, omdat de moord vannacht gebeurde in de Iraanse hoofdstad Teheran. Ook Rusland en Turkije veroordelen de actie.

"Iran zal zijn territoriale integriteit, waardigheid, eer en trots verdedigen, en zal de terroristische indringers hun laffe daad van het vermoorden van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran laten betreuren", zei president Pezeshkian van Iran in een verklaring. 

Israëlische geheime dienst

Israël heeft de actie nog niet opgeëist, maar alom wordt ervan uitgegaan dat de Israëlische geheime dienst achter de moord zit.  De hoogste leider van iran, ayatollah Khamenei, dreigt met een harde straf voor Israël. Volgens Khamenei beschouwt Iran het als zijn plicht om de dood van Haniyeh te wreken, omdat hij op Iraans grondgebied is omgebracht. 

Correspondent Pepijn Nagtzaam legt uit wat de moord op Hamaskopstuk Ismail Haniyeh betekent voor de situatie in het Midden-Oosten. De kans op nieuwe vergeldingsacties van Hamas, Iran en Hezbollah lijkt groot.

De Houthi-rebellen in Jemen, die sinds het begin van de oorlog in Gaza zich mengen in de strijd door schepen in de Rode Zee te beschieten, vinden dat Israël een 'terroristische misdaad' heeft begaan. 

China: moord is geen oplossing  

Ook het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de dodelijke aanval. China zegt tegen moord te zijn als oplossing voor een conflict, aldus een woordvoerder van het ministerie. "China heeft altijd gepleit voor het oplossen van regionale geschillen door middel van onderhandelingen en dialoog."

De Palestijnse president Abbas spreekt van 'een laffe daad'.  De Libanese beweging Hezbollah zegt nu 'nu nog vastberadener' te zijn geworden in de strijd tegen Israël.

Netanyahu: 'Intense fase oorlog met Hamas op het punt te eindigen'
Lees ook

Netanyahu: 'Intense fase oorlog met Hamas op het punt te eindigen'

Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken laat de aanval zien dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu 'geen intentie heeft om vrede te bereiken', en dat Israël uit is op een regionaal conflict. In april ontving de Turkse president Recep Tayyip Erdogan Haniyeh nog in Istanboel.