Verschuiving focus

Netanyahu: 'Intense fase oorlog met Hamas op het punt te eindigen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Associated Press / Abir SultanNetanyahu: 'Intense fase oorlog met Hamas op het punt te eindigen'
RTL

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat de 'intense fase van de oorlog met Hamas op het punt staat te eindigen', en dat de focus van het leger verschuift naar de noordelijke grens van Israël met Libanon. Daar zijn de gevechten met de door Iran gesteunde groepering Hezbollah over de afgelopen weken intenser geworden.

"Het betekent niet dat de oorlog zal eindigen, maar de oorlog in zijn huidige fase zal eindigen in Rafah. We zullen later doorgaan met het maaien van het gras", zei Netanyahu tegen het conservatieve Channel 14 in zijn eerste één-op-één interview met lokale Israëlische media sinds 7 oktober.

Netanyahu beloofde daarmee dat Israël in Gaza zou blijven opereren totdat Hamas is geëlimineerd. "Ik ben er niet klaar voor om dat op te geven", zei de premier.

Hamas accepteert VN-resolutie over staakt-het-vuren, wil onderhandelen over details
Lees ook

Hamas accepteert VN-resolutie over staakt-het-vuren, wil onderhandelen over details

Hamas reageerde op de uitspraken door te zeggen dat de premier niet op zoek is naar een volledig akkoord om de aanvallen in de Gazastrook te stoppen.

Hamas gaat alleen akkoord met een overeenkomst zolang het 'een duidelijke bevestiging van een permanent staakt-het-vuren en een volledige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook' betekent.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De premier antwoordde: "Kijk, als er een overeenkomst is, zal het een overeenkomst zijn volgens onze voorwaarden. Onze voorwaarden zijn niet het beëindigen van de oorlog, het verlaten van Gaza en het intact laten van Hamas. Ik weiger Hamas intact te laten. We moeten ze elimineren."

Ondertussen neemt de spanning met Hezbollah dus toe. Er worden steeds meer aanvallen uitgevoerd, en dus is er angst voor een breder conflict in het Midden-Oosten.

De VS zeiden eerder deze week Israël te steunen in het geval er een oorlog met Hezbollah uitbreekt.

Lees meer over
Benjamin NetanyahuHezbollahHamasOorlog tussen Hamas en IsraëlLibanonIsraël