Uitzonderlijk

Naam verdachte steekpartij Southport vrijgegeven, premier in spoedoverleg

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / Alamy LimitedNaam verdachte steekpartij Southport vrijgegeven, premier in spoedoverleg
RTL

Een Britse rechter heeft besloten om bij hoge uitzondering de naam van de 17-jarige verdachte van de steekpartij in Southport vrij te geven. Het gaat om Axel Muganwa Rudakubana. De rechter heeft besloten om Rudakubana voorlopig in jeugddetentie te houden. Hij is vandaag officieel aangeklaagd voor drie moorden en tien pogingen tot moord.

Britse media hadden de naam van Rudakubana eerder al achterhaald, maar mochten die niet openbaar maken omdat hij minderjarig is. De rechter heeft nu besloten dat er een uitzondering wordt gemaakt, melden onder meer de BBC en Sky News.

Bij de steekpartij in Southport afgelopen maandag werden 3 kleine kinderen gedood en nog eens acht andere kinderen raakten gewond. Ook twee volwassenen raakten gewond. Allen werden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Moskeeën belaagd

Volgens Sky News is een uitzondering gemaakt omdat er in het Verenigd Koninkrijk veel is gespeculeerd over de identiteit van de verdachte, en er vervolgens ook gewelddadige protesten zijn uitgebroken rond moskeeën. Online gingen verschillende foutieve foto's en namen rond. Bovendien is Rudakubana bijna jarig. Hij wordt komende woensdag 18 jaar.

Derde kind overleden door mesaanval bij dansles in Southport
Lees ook

Derde kind overleden door mesaanval bij dansles in Southport

Bij protesten en rellen in Southport afgelopen dinsdag raakten zeker 50 agenten gewond toen een groep extreemrechtse demonstranten de plaatselijke moskee belaagde. Gisteren was het onrustig op Downing Street in Londen. 

Bij de ambtswoning van premier Starmer kwamen duizenden demonstranten samen en kwam het opnieuw tot clashes met de politie. Er werd onder meer met vuurwerk en rookbommen gegooid. Ook in de steden Hartlepool en Manchester liep het uit de hand, in totaal werden 100 mensen aangehouden.

Spoedoverleg

Premier Starmer houdt ondertussen spoedoverleg met politiechefs over de gewelddadige protesten van de afgelopen dagen. 

Starmer spreekt met de hoge politiefunctionarissen 'om de volledige steun van de regering uit te spreken na meerdere opvallende zaken van extreem geweld en openbare wanorde op onze straten', meldt zijn kantoor.

Lees meer over
Groot-Brittannië