Vertrek

Amerikaanse minister van Defensie stapt op na onverwachte mededeling Trump

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAAmerikaanse minister van Defensie stapt op na onverwachte mededeling Trump
RTL

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft zijn vertrek aangekondigd. "Het vertrek van Mattis lijkt ingegeven door het besluit van president Donald Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrie. Mattis zou daarin niet zijn gekend", zegt correspondent Erik Mouthaan.

"Tijdens Jims ambtstermijn is er geweldige vooruitgang geboekt, vooral op het gebied van de aanschaf van nieuwe gevechtsuitrustingen. Generaal Mattis was een grote hulp voor me om bondgenoten en andere landen zo ver te krijgen dat ze hun deel van de militaire verplichtingen betalen", aldus Trump.

Mattis was twee jaar minister van Defensie, hij vertrekt per februari. Trump zei dat hij snel een opvolger zal benoemen.

'Trump zet ook Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelen stop'
Lees ook

'Trump zet ook Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelen stop'

Mattis verrast door mededeling Trump

"Mattis ligt al meer dan een jaar overhoop met Trump over de inzet van Amerikaanse troepen in het buitenland", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Trump is verkozen met de belofte om Amerikaanse troepen weg te halen uit het buitenland. Mattis op zijn beurt heeft er steeds voor gekozen om Amerikaanse troepen te laten blijven in landen als Syrië en Afghanistan."

"Mattis werd woensdag totaal verrast door de mededeling dat Trump zijn laatste manschappen uit Syrië wil terugtrekken. Hij en andere hoge adviseurs waren daarin niet gekend. Mattis heeft nog geprobeerd om de president van gedachten te veranderen, maar slaagde daar niet in. Daarom vertrekt hij."

"Er zijn de laatste tijd veel mensen vertrokken uit de kring rond Trump. Mensen als Mattis geloven in internationale samenwerking", zegt Mouthaan. "Trump wil zich juist meer richten op eigen land, daarom heeft hij zich bijvoorbeeld ook teruggetrokken uit het klimaatverdrag van Parijs. Mattis gelooft in samenwerking, ook gezien Rusland en China steeds meer macht willen."

Het vertrek van Mattis werd verwacht sinds Trump woensdag aankondigde de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. Die beslissing veroorzaakte veel wrevel bij hoge militairen en bij bondgenoten van de VS. In zijn ontslagbrief schrijft Mattis dat Trump recht heeft op een minister van Defensie die meer op een lijn zit met de president.

Mattis noemt de VS 'onmisbaar' in de 'vrije wereld' en schrijft dat 'wij niet onze belangen kunnen verdedigen of die rol effectief kunnen vervullen zonder sterke bondgenootschappen te onderhouden en respect te tonen jegens die bondgenoten'.