Gevolgen voor bondgenoten

'Trump haalt helft Amerikaanse troepen uit Afghanistan'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFP'Trump haalt helft Amerikaanse troepen uit Afghanistan'
RTL

Donald Trump haalt onmiddellijk alle Amerikaanse troepen uit Syrië, maar ook in Afghanistan wordt het aantal VS-militairen drastisch teruggedraaid.

De komende weken zullen 7000 Amerikaanse militairen terugkeren uit het Aziatische land, schrijft de Washington Post. Dat is bijna de helft van het totale aantal troepen dat de VS in Afghanistan heeft.

Gevolgen voor bondgenoten

Volgens de krant is het de eerste fase van wat uiteindelijk moet leiden tot een einde aan de zeventien jaar durende Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan.

Amerikaanse troepen weg uit Syrië: 'Voor de Koerden ziet het er heel somber uit'
Lees ook

Amerikaanse troepen weg uit Syrië: 'Voor de Koerden ziet het er heel somber uit'

"Ik denk dat dit laat zien hoe serieus de president is over uit conflicten te willen komen", zegt een hooggeplaatste regeringsmedewerker in de krant.

Vertrek minister van Defensie

Anders dan in Syrië, maken de Amerikaanse troepen in Afghanistan deel uit van een NAVO-missie. De terugtrekking zal daarom naar verwachting grote gevolgen hebben voor Amerika's bondgenoten. Mogelijk leidt ze ook tot een verdere destabilisering van het land.

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zal vertrekken. "Het vertrek van Mattis lijkt ingegeven door het besluit van president Donald Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. Mattis zou daarin niet zijn gekend", zegt correspondent Erik Mouthaan daarover.

Lees meer over
Donald TrumpJames MattisOorlog in AfghanistanAfghanistanVerenigde Staten