Atlete Belarus

Timanovskaja besloot te vluchten na telefoontje van haar oma

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© SputnikTimanovskaja besloot te vluchten na telefoontje van haar oma
RTL

Kristina Timanovskaja besloot te vluchten nadat ze onderweg naar het vliegveld in Tokio was gebeld door haar oma. Dat zei ze tijdens een persconferentie in Polen. Ze hoopt nog altijd dat ze uiteindelijk wel terug kan naar haar thuisland Belarus.

De 24-jarige sprintster vertelde aan journalisten dat haar oma haar waarschuwde dat ze in Belarus gevaar zou lopen. "Ze zei: Je kan niet naar huis, want op de tv zeggen ze allemaal slechte dingen over je. Dat je mentale problemen hebt. Misschien beland je in Belarus wel in een kliniek of in de gevangenis."

Google Translate

Op het vliegveld gebruikte ze Google Translate om Japanse agenten te laten weten dat ze hulp nodig had. "Ik liet hen de vertaling lezen." Met die actie verraste ze naar eigen zeggen haar coaches. "Die dachten dat ik te bang was om iets te doen. Dat ik me niet uit durfde te spreken en de wereld de waarheid niet durfde te vertellen. Maar ik ben niet bang."

Voor atlete Timanovskaja is er geen weg meer terug: 'Belarus voor schut gezet'
Lees ook

Voor atlete Timanovskaja is er geen weg meer terug: 'Belarus voor schut gezet'

In Tokio ging Timanovskaja naar de Poolse ambassade, waar ze een humanitair visum kreeg. Gisteren landde ze in Polen, waar vanavond ook haar man aankomt. Ook hij heeft een humanitair visum gekregen. "Als hij hier is, gaan we samen beslissen wat we gaan doen. Ik hoop dat we hier in Polen mogen blijven en dat ik hier mijn carrière kan voortzetten, en dat mijn man hier werk kan vinden."

Zorgen om familie

Ze zegt zich zorgen te maken om haar ouders en grootouders, die in Belarus wonen. "Maar ik heb vandaag gebeld met mijn ouders. Ze hebben me gezegd dat ze in orde zijn. Ik hoop dat ze niets zal overkomen."

Ondanks alles wil ze tegen landgenoten zeggen: "Wees niet bang als je onder druk wordt gezet. Spreek je erover uit. Ik ben bereid mensen te helpen die in dezelfde situatie zitten als ik, je mag mij zeker een bericht sturen."

Geen politiek asiel

Maar politiek asiel aanvragen in Polen wil ze niet. Ze hoopt naar eigen zeggen dat ze uiteindelijk terug kan keren naar Belarus. "Ik hou van mijn land. Ik heb het niet verraden en ik hoop dat ik de mogelijkheid krijg om terug te gaan."

De dag nadat ze op het vliegveld in Tokio om hulp had gevraagd, ging Timanovskaja naar de Poolse ambassade om een humanitair visum aan te vragen.
Lees meer over
Olympische Spelen 2021Belarus