Gevechten met regering

Taliban claimen verovering Kandahar, tweede stad van Afghanistan

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPTaliban claimen verovering Kandahar, tweede stad van Afghanistan
RTL

De taliban claimen ook de stad Kandahar in het zuiden van Afghanistan te hebben ingenomen. Het is na hoofdstad Kabul de grootste stad van het land.

Kandahar diende eerder als officieuze hoofdstad van de taliban, voordat de radicaalislamitische beweging begin deze eeuw door westerse strijdmachten werd verdreven.

Nederlandse basis

Nederlandse F-16's hebben tijdens internationale missies een tijdlang geopereerd vanuit de stad, waar een belangrijke luchthaven ligt. Kandahar ligt ook dicht bij Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgān, waar Nederlandse militairen tussen 2006 en 2010 gelegerd waren. Ook daar zijn de Taliban naar verluidt dicht bij een inname van de stad.

Eerder deze week werd ook de provinciehoofdstad Kunduz ingenomen door de taliban, waar tot voor kort Nederlandse soldaten gestationeerd waren.

'Leger VS houdt er rekening mee dat Kabul binnen maand in handen van taliban valt'
Lees ook

'Leger VS houdt er rekening mee dat Kabul binnen maand in handen van taliban valt'

Op veel plekken in Afghanistan wordt gevochten en de taliban veroveren in rap tempo gebieden en steden op de Afghaanse regering. Gisteren werd bekend dat Herat, de op twee na grootste stad van het land, en provinciehoofdstad Ghazni zijn overgenomen. Ghazni ligt 150 kilometer ten zuidwesten van Kabul.

Terugtrekking VS

De Verenigde Staten zijn momenteel bezig zich terug te trekken uit Afghanistan. Onder meer Amerikaanse ambassademedewerkers worden door militairen geëvacueerd, zo werd gisteren bekend. Ook andere landen, waaronder Nederland, hebben hun missies in Afghanistan dit jaar beëindigd. Sindsdien is de extremistische taliban weer aan een flinke opmars bezig.

Met de opmars van de taliban kan Afghanistan weer veranderen in een land waar terrorisme kan broeien, zegt hoogleraar Martijn Kitzen in deze video:

De Taliban hebben meerdere steden in Afghanistan veroverd van het leger.

NVJ: visa voor Afghaanse journalisten in gevaar door taliban

Afghaanse journalisten die met Nederlandse media hebben samengewerkt en daardoor gevaar lopen nu de taliban snel terrein winnen, zouden een visum moeten krijgen. Die oproep doet Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) donderdagavond op Twitter.

De NVJ doet het verzoek in navolging van Britse media, die woensdag al een open brief naar premier Boris Johnson stuurden met het verzoek Afghaanse journalisten die in de afgelopen twintig jaar met hen hebben samengewerkt een visum te verlenen. Bruning zegt zich van harte aan te sluiten bij de oproep. "Deze situatie betreft immers ook Afghaanse collega’s die met Nederlandse media hebben samengewerkt", schrijft hij. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
TalibanAfghanistanVerenigde Staten