7000 manschappen

Rusland ontkent plaatsing extra militairen bij grens met Oekraïne

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© APRusland ontkent plaatsing extra militairen bij grens met Oekraïne
RTL

Is er nou daadwerkelijk sprake van terugtrekking van Russische troepen bij de Oekraïense grens, of is het tegenovergestelde het geval? Volgens de VS heeft Rusland 7000 extra manschappen verzameld, maar de Russen ontkennen dat categorisch.

"De verklaring over die 7000 is net zo nep als die over een inval op 15 of 16 februari", zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Valse claims

Rusland beweert al enkele dagen dat het troepen aan het terugtrekken is, maar westerse inlichtingendiensten zeggen daar niets van terug te zien.

De Russische uitspraken over terugtrekkingen staan lijnrecht tegenover de inlichtingen die de Verenigde Staten hebben. "Alle inlichtingen die wij hebben, laten zien dat ze valse claims maken over de-escalatie, terwijl ze in het geheim mobiliseren voor een oorlog."

Kan Rusland elk moment Oekraïne binnenvallen? Alle scenario's lijken nog mogelijk
Lees ook

Kan Rusland elk moment Oekraïne binnenvallen? Alle scenario's lijken nog mogelijk

Kritische reacties

De Russische autoriteiten zeggen sinds dinsdag dat ze troepen weghalen bij de grens. Ze hebben beelden vrijgegeven waarop te zien zou zijn dat tanks en andere legervoertuigen weg worden gehaald. Dat leidde internationaal al tot kritische reacties, omdat er geen details zijn gedeeld en de informatie niet door een onafhankelijke partij is bevestigd.

Ook de NAVO en Duitsland zeiden gisteren nog niets te bespeuren van de terugtrekking. NAVO-chef Jens Stoltenberg stelde al dat 'het er juist op lijkt dat Rusland doorgaat met de militaire opbouw'.

De Duitse bondskanselier noemt het Russisch-Oekraïense conflict in een tweet 'bijzonder ernstig'. Ook hij geeft aan dat er niets te zien is van terugtrekking van Russische troepen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren noemde de troepenmacht langs de Oekraïense grens gisteren eveneens zorgwekkend. Ook zij zegt nog geen bewijs te hebben van Russische terugtrekking.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Russische troepenopbouw wordt al weken gevolgd door onder meer het Amerikaanse satellietbedrijf Maxar Technologies. Dat bedrijf meldt vandaag op basis van satellietbeelden dat Rusland inderdaad wat militaire uitrusting heeft weggehaald, maar ook dat er nieuw materiaal is aangekomen.

Wat heeft Rusland te zoeken in Oekraïne en wat hebben wij daarmee te maken? Correspondenten Olaf Koens en Jeroen Akkermans en politiek verslaggever Fons Lambie geven antwoord.
Lees meer over
Jens StoltenbergOlaf ScholzJoe BidenNAVOOorlog in OekraïneRuslandOekraïne