'Schending VN-resoluties'

'VS zal snel en krachtig reageren op Noord-Koreaanse kernwapentest'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AP'VS zal snel en krachtig reageren op Noord-Koreaanse kernwapentest'
RTL

Mocht Noord-Korea een kernwapentest willen uitvoeren, dan zal de VS 'snel en krachtig' reageren.

Dat zei de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman na een overleg met haar Zuid-Koreaanse collega Cho Hyun-Dong.

Schending VN-resoluties

"Wat voor kernwapentest dan ook zou een complete schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad zijn. Niet alleen Zuid-Korea, de VS en Japan zouden dan sterk en helder reageren, ik geloof dat de hele wereld dat zou doen."

Maandag vuurden de VS en Zuid-Korea acht raketten af vanaf de Zuid-Koreaanse oostkust, als reactie op recente rakettesten van Noord-Korea. Twintig Amerikaanse en Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen, inclusief toestellen van het type F-35, hebben boven de Gele Zee manoeuvres uitgevoerd.

Coronapaniek in Noord-Korea? 'Ze waarschuwen voor stofstormen uit China'
Lees ook

Coronapaniek in Noord-Korea? 'Ze waarschuwen voor stofstormen uit China'

Provocaties

Het was volgens een Zuid-Koreaanse militaire woordvoerder een demonstratie van de kracht waarmee gereageerd kan worden op provocaties uit het noorden, meldde persbureau Yonhap.

Het internationaal atoomagentschap IAEA gaf gisteren aan dat de uitbreiding van Noord-Korea's voornaamste nucleaire locatie vordering toont.

Noord-Korea zorgde in maart met de lancering van een intercontinentale raket vanaf een mobiel platform opnieuw voor internationale opschudding.
Lees meer over
KernwapensNucleaire testNoord-KoreaZuid-KoreaVerenigde Staten