Evacuaties uit stad

Oekraïne: Russen halen landgenoten en militairen uit ziekenhuizen in regio Cherson

Door RTL Nieuws / AP··Aangepast:
Oekraïne: Russen halen landgenoten en militairen uit ziekenhuizen in regio Cherson
RTL

Nu het Oekraïense leger optrekt, halen de Russen hun landgenoten weg uit ziekenhuizen in de regio Cherson. Dat meldt het leger van Oekraïne.

In de regio wordt hard gevochten. Eerder riepen de door Rusland gesteunde autoriteiten inwoners van Cherson al op om te vertrekken. Zelf zouden ze ook al gevlucht zijn.

De evacuatie geldt ook voor ziekenhuizen in de regio, zegt het Oekraïense leger. "Ook alle apparatuur wordt uit de ziekenhuizen gehaald", zegt een Oekraïense generaal tegen persbureau AP.

Deel burgers weg uit Cherson nu Oekraïne oprukt
Lees ook

Deel burgers weg uit Cherson nu Oekraïne oprukt

De claims van het leger kunnen niet onafhankelijk geverifieerd worden. President Zelenski zei gisteren in een videoboodschap dat 'het hele gezondheidssysteem wordt ontmanteld' in Cherson en andere regio's.

Ambulances meegenomen

"De bezetters hebben medische instellingen gesloten in steden en apparatuur en ambulances meegenomen. Ze zetten artsen onder druk om naar Rusland te verhuizen."

Cherson is één van de vier regio's die vorige maand werd geannexeerd na een illegaal referendum. Dat had met democratie niets te maken. Eerder maakten we er deze video over:

Correspondent Olaf Koens legt uit hoe het zit met het referendum

Tegelijk claimt het Russische leger dat het vandaag een drone-aanval op de Krim heeft afgeslagen. Bij Sebastopol (een stad op de Krim) waren explosies te horen, maar volgens Rusland kwam dat door het vernietigen van de drones. Er zou geen sprake zijn van gewonden of schade.

Het door Rusland aangestelde bestuur van de stad laat weten dat de situatie 'onder controle' is. Het zegt niet hoeveel drones bij de aanval betrokken waren, maar wel dat alle onbemande vliegtuigen uit de lucht zijn geschoten.

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyOorlog in OekraïneOekraïneRusland