Folterkamers

Oekraïne: Russen mishandelden kinderen in martelkamers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© SIPA PressOekraïne: Russen mishandelden kinderen in martelkamers
RTL

Oekraïne beschuldigt de Russen ervan in bezet gebied minderjarigen te hebben gemarteld, onder wie een 14-jarige jongen. Hij zou foto's hebben gemaakt van Russische technologie.

Volgens de Oekraïense ombudsman zijn tien folterkamers ontdekt in de deels bevrijde zuidelijke regio Cherson, waarvan vier in de gelijknamige hoofdstad Cherson. In één van de martelkamers was een aparte ruimte waarin personen onder de 18 jaar werden vastgehouden.

Om te slapen lagen slechts een paar matjes op de vloer van de vochtige ruimte. Verder is gedocumenteerd dat de kinderen om de dag water kregen en vrijwel geen eten.

Oekraïne vindt na bevrijding in Cherson gemartelde lichamen
Lees ook

Oekraïne vindt na bevrijding in Cherson gemartelde lichamen

De Russen zouden psychologische druk hebben gebruikt. Ze zeiden dat de ouders de kinderen hadden opgegeven, dat ze niet meer terug zouden komen. Dergelijke incidenten deden zich volgens Oekraïne ook voor in de Oost-Oekraïense regio Charkov.

De informatie is niet onafhankelijk geverifieerd, maar dat Rusland gevangenen zou martelen wordt vaker beweerd. Zo was correspondent Jeroen Akkermans afgelopen april in Trostianets, in het noordoosten van Oekraïne, waar de Russen een kelder gebruikten als martelkamer:

Russen laten enorme troep achter: stadhuis ondergepoept, martelkelder onder station
Lees meer over
Oorlog in OekraïneMartelingOekraïne